Mađarska neće odustati od ruskog gasa

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je na Samitu energetike u Trebinju (SET) da ova država neće prestati da nabavlja gas iz Rusije i da je snabdijevanje ovim energentom na drugi način nemoguće.

- Što se tiče sankcija, nemamo namjeru da prestanemo sa nabavkom gasa iz Rusije. Kada je prvi paket sankcija uveden, oni koji su to uveli, rekli su da će se Rusija ovim sankcijama ekonomski upropastiti i neće biti u mogućnosti da nastavi rat, a će to dovesti do mira. Sada smo došli do desetog paketa sankcija, a Rusija nije poklekla. Sankcije su bile potpuni neuspjeh - rekao je Sijarto.

Objasnio je da Mađarska veći dio svojih energetskih potreba uvozi, što je stavlja u specifičnu situaciju.

- Da bi jedna zemlja mogla da kupuje prirodni gas potrebno je obezbijediti izvorište i transport prirodnog gasa. Za Mađarsku je snabdijevanje prirodnim gasom bez ruskih izvora nemoguće. Naša zemlja je u blizini rata i trpi teške posljedice - rekao je Sijarto na panelu Energetska stabilnost i energetska nezavisnost u regionu na kojem je učestvovao sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Dodik je rekao da su sancije Rusiji potpuni nesupjeh i da one nanose štetu zemljama Evrope.

- Zato želimo sklapanje mira u Ukrajini. Visoka inflacijska stopa je posljedica sankcija, a to je nama iz Evrope veći problem nego Rusima. Ako gledamo činjenice, te sankcije nemaju nikakvog smisla, a čak su i štetne - kaže Sijarto.

Poručio je da “oni koji misle da na Zapadnom Balkanu bilo šta može da se riješi sankcijama, pojma nemaju o Balkanu”. Zemlje regiona i Zapadnog Balkana, kaže Dodik, moraju se više integrisati kako bi odgovorili energetskim izazovima u budućnosti.

- Dolazi nova zima, kako će to sve izgledati niko to ne zna. Evropa danas nema jakog lidera, mađarski premijer Viktor Orban nesumnjivo ima tu dimenziju, ali ovdje se radi o nekim drugim zemljama. Evropom danas upravljaju Bajden i Zelenski. Nerazumno je da je Evropa dovela sebe do te mjere da su joj energenti toliko skupi. Činjenica je da u zadnje vrijeme ništa dobro ne dolazi sa Zapada. Što se tiče električne energije, mi tu dobro stojimo. Moramo i mi da obezbijedimo dizerfikaciju izvora električne enrgije. Stanovništvu moramo da obezbijedimo najjeftiniju energiju. Evropa nema nikakav resurs, sve je zavisno od okruženja. Mi sličnu sudbinu dijelimo sa naftom - rekao je Dodik.

On je istakao da mi nismo zavisni od gasa, ali jesmo zavisni od naftnih derivata.

- Imamo sa Rusijom dogovor izgradnje gasovoda prema Banjaluci i to je veoma značajna investicija. Ostaje da vidimo kako ćemo to rješavati. To pitanje će biti stavljeno na dnevni red, insistiraćemo na tome - naveo je Dodik.

capita.ba

Tagovi: