Krnjinska jagoda izgurala uvoznu

Zbog pandemije virusa korona na trpezi ne samo mještana najmlađe opštine u RS, nego i Dobojlija, Dervenćana, Teslićana i Prnjavorčana umjesto jagode iz uvoza našla se krnjinska jagoda, proizvedena na imanjima ovdašnjih domaćina koji su od pilot-projekta stigli do ozbiljnih proizvođača.

„Možda nam je to prilika da izvučemo pouku iz svega toga, da se ne oslanjamo na druge. To vam je prvo crveno voće koje dolazi, svi ga tražimo. Kupac kad dođe u market kupiće jagodu, neće kupiti bananu u ovom vremenu, ni jabuku, zato što je ona crvena i privlači vas“, kaže Mihajlo Gavrić, koji na 0,2 hektara treću godinu uzgaja jagode, te navodi da je u toku peta berba i da u prosjeku u jednoj sezoni sa svojih zasada ubere dvije i po tone, pišu Nezavisne novine.

Osim njegovim, i jagodama Živane Kezmić se slade ljubitelji ovog voća, koje su uzgaja na organski način.

„Ja sam zadovoljna, otprilike do tone sam uspijevala da proizvedem u sezoni. Kod mene je jagoda na otvorenom i zahtjevno je. Ujutru kad ustanem prvo obiđem krave i ovce, a onda idem u njivu. Nekad platim jednu ženu da mi pomogne kad je sezona i kad ima više posla“, priča Kezmićeva.

Krnjinska jagoda nije jedino što će ovog proljeća ponuditi poljoprivredni proizvođači iz Stanara… Tu je i razno povrće, koje se uzgaja u plastenicima veličine od 100 do 200 kvadratnih metara.

„Unutra su trenutno paradajz, paprika i krastavac. Nećemo ići samo na tu sezonsku proizvodnju, pošto već imamo iskustva, nego će se u toku cijele godine u njemu nešto raditi – zimska salata, mladi luk… Očekujemo fin prinos. Naravno, prinos će dati finansijski rezultat, što je veoma bitno u današnje vrijeme. Ujedno, čini nam veliko zadovoljstvo jer ja biljku smatram nečim posebnim od živog svijeta – najiskrenija je: koliko joj posvetiš pažnje i njege, toliko vrati, dok recimo životinja i čovjek ponekad znaju da zataje“, iskren je Budimir Grujić.

Lokalno udruženje poljoprivrednika ima namjeru da u budućnosti zaštiti ne samo jagodu…

„Pravimo novu priču gdje bismo objedinili plodove Krnjina – i krnjinsku jagodu i povrće, paradajz, papriku, sve proizvode naših proizvođača, kao i rakiju, pa da napravimo jednu krnjinsku kuću u Stanarima gdje bismo bili prepoznatljivi na lokalnom nivou, kao i da uradimo veb-sajt“, pojasnio je Mihajlo Gavrić.

Tagovi: