Kako postupa policija kada neko dojavi bombu u objektu

Od jutros se u školama u Sarajevu, na koje se odnose zaprimljene dojave o podmetnutim bombama, preduzimaju neophodne mjere i radnje iz nadležnosti policije, koje uključuju evakuaciju učenika i osoblja iz škola, te obavljanje neophodnih KDZ pregleda, saopštila je policija.

Kada stigne anonimna prijetnja o postavljenoj eksplozivnoj napravi, specijalni tim policije kreće u kontradiverzioni pregled kompletnog objekta koji je potencijalna meta. Detaljan pregled objekta zahtijeva određeno vrijeme, što zavisi od veličine objekta, s obzirom da se provjeravaju sve prostorije u kojima bi mogla biti sakrivena eksplozivna naprava.

Pri KDZ pregledu policija koristi specijalnu opremu za pregled prostora, a moguće je i korištenje policijskih pasa za otkrivanje eksploziva, piše Klix.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo danas su zamolili sve medije da upoznaju javnost kako nema razloga za podizanje tenzija i uznemirenje javnosti jer je policija na terenu i preduzima neophodne aktivnosti koje su uobičajene u situacijama kada se zaprime dojave o bombi.

- Osoblje i učenici školskih ustanova, ali i roditelji, odnosno, staratelji djece koji se nalaze u blizini škola, trebaju postupati po uputstvima koje dobiju od strane policijskih službenika na terenu, kako bi policija obavila svoj dio posla propisan u ovakvim situacijama - naveli su.

Iz policije za kraj ističu da je neophodno strpljenje, odnosno, suzdržati se od širenja neprovjerenih informacija, kako bi se spriječilo bespotrebno izazivanje uznemirenosti i panike.

 

nezavisne.com

Tagovi: