Kada muškarci mogu biti baletani, mogu i djevojke fudbalerke (FOTO)

Dvadesetpetogodišnja Andrea Mujketa trenira dječake, ima dvostruku titulu najboljeg strijelca RS ženske lige i ruši stereotip da je fudbal samo za muškarce.

Andrea je jedna djevojka koja prkosi nepisanom pravilu i ubjeđenju da je fudbal samo za muškarce. Sa svojih 25 godina uveliko je ušla u svijet fudbala. Dvije godine zaredom se upisala i kao najbolji strijelac RS ženske lige, imala je poziv da igra u ženskoj reprezentaciji BiH, a trenutno radi kao fudbalski trener.

Andrea je iz Teslića, gdje je i napravila svoje prve fudbalske korake. Kaže da je sve počelo spontano, tako što je dječacima iz ulice uvijek bila onaj jedan igrač što im fali, ne marivši za tim hoće li se baš taj fudbal pretvoriti u njenu opsesiju.

- Aktivno bavljenje fudbalom u ženskom klubu sam započela krajem osnovne škole. Moji prvi treneri bili su: Željko Marković - Zumba, Boris Perišić- jedan on naših poznatijih fudbalera, Vanja Rosuljaš - u to vrijeme jedna od rijetkih i jako dobrih fudbalskih sudija. Određeni period trenirao me i Rade Prodanović - nastavnik fizičkog vaspitanja, a najduži vođa ženskog pogona bio je Drago Blagojević - Haler koji me i uveo u svijet fudbala, ne samo kao igrača nego kao i trenutno jedinu žensku trenericu, rekla ja Andrea.

SVE VIŠE DOBRIH FUDBALERKI

Kaže da su se njeni prvi koraci u ženskom klubu smatrali “prespremnim”, sa gledišta prvih trenera, tako da je njoj treniranje sa djevojčicama, u to vrijeme, djelovao kao lak posao. Međutim, kaže  da je to danas ipak mnogo drugačije, jer ima mnogo dobrih, talentovanih i iskusnih djevojaka, koje se bave fudbalom.

- Matični klub u kojem sam i započela svoje korake još 2012. godine, jeste Proleter iz Teslića, tačnije grada u kojem i živim. Zbog nepravilnog vođenja i vjerujem podcjenjivanja ženskog fudbala, klub se počeo raspadati, pa sam odlučila da svoj dalji cilj već naredne godine nastavim u ŽFK "Mladost" Nević Polje kod Novog Travnika. Nakon toga prelazim u ŽFK "Sloga" Petrovo, gdje ostajem do 2016. godine.  Potom je stigao poziv iz ŽN/FK Mostar gdje sam odigrala jednu polusezonu i ponovo se vratila u Slogu iz Petrova, gdje radim i danas,  a najljepšim fudbalskim iskustvom smatram ulazak u najviši rang Premijer Ligu BiH sa Slogom i poziv selektorice Samire Hurem za žensku reprezentaciju BiH, rekla je Andrea Mujketa za portal MojTeslić.info.

Andrea kaže da ima mnogo lijepih uspomena koje je vežu za fudbal, kao što je upoznavanje gradova i igračica iz različitih sredina, ali jedna od najdražih, koju izdvaja i kao veći uspjeh, je to što je dvije godine zaredom bila najbolji strijelac RS ženske lige.

Izdvojila je i turnir u Doboju 2014. godine, gdje je proglašena za najboljeg strijelca – u sedam utakmica je dala 13 golova.

- Trenutno pauziram fudbalsku karijeru zbog teške povrede prednjih ukrštenih ligamenata, operisala sam koljeno u februaru, a povratak na teren se očekuje nakon šest mjeseci od operacije. Imam namjeru da se vratim fudbalu, jer sam se isključivo njemu i posvećivala cijeli svoj život. Kapiten sam u klubu u kojem trenutno igram, a to je ŽFK "Sloga" Petrovo. Takođe, u istom klubu sam i pomoćni trener kadetkinja. U Tesliću, takođe, obavljam funkciju trenera u Škole fudbala "Proleter" Teslić, gdje treniram najmlađe selekcije i imam tu privilegiju da svim dječacima koji se odluče na fudbal, budem prvi trener i neko ko će ih učiti njihove prve i osnovne korake. Volim djecu i trudim se da im budem dobar primjer i uzor, a dosta toga sam naučila od svojih trenera, rekla je Andrea.

Kada smo je pitali o planovima za naredni period, kaže da ima namjeru da se posveti radu sa djecom jer oni zaslužuju posvećenost. U nekoj bliskoj budućnosti, želi da izgradi značajniju karijeru, a ne planira zanemariti ni ljubav prema trenerskom poslu, jer to smatra velikim iskustvom.

- Evidentno je da postoje predrasude prema ženskom fudbalu, o čemu jasno govori mnogo činjenica, a jedna od njih je i loša podrška lokalnih zajednica. Mnogo je komentara da se muški i ženski fudbal ne svrstavaju u isti koš i složila bih se jer su muškarci fizički jači ali ako gledamo sa realne tačke gledišta, koliko je djevojaka koje imaju izuzetnu tehniku, lijepe poteze i odličan pregled igre. Mišljenja sam da žene nisu popularne u sportu kao muškarci ali da ih je takođe, lijepo gledati na terenu jer se iz godine u godinu pruža podrška, što nama u svakom slučaju mnogo znači. Mnogo puta sam doživjela komentare: "Uhvati se kuhinje, nisi ti žensko za fudbal" na šta bi moj odgovor uvijek bio: "Kada muskarci mogu da budu baletani, mogu i djevojke fudbalerke", rekla je Andrea uz osmijeh.

"NEĆE IM NOGE BITI KRIVE"

Andrea ima poruku i za sve roditelje, koji svoje kćerke osporavaju u treniranju fudbala, da to ne rade.

- Neće im noge biti krive, neće biti kao muškarci. Mnogi smo svjedoci da djevojkama jako lijepo stoje i dres, šorc i štucne, rekla je Andrea i zahvalila se novinarki našeg portala za priliku da govori o ovoj i te kako zanimljivoj temi i što će mnogi ljudi pročitati kako i jedna djevojka može da bude uspješna u svijetu fudbala.

Olivera PERANOVIĆ