Kada će državljani BiH moći putovati u Ameriku bez vize?

Sjedinjene Američke Države tokom 2022. godine odbile su 19,91 posto zahtjeva za vize od ukupnog broja koje su podnijeli državljani Bosne i Hercegovine.

Prema zvaničnim podacima Ministarsva vanjskih poslova SAD-a, riječ je o tzv. prilagođenoj stopi odbijanja za “B vize”. Prilagođena stopa odbijanja se odnosi na postotak odbijenih zahtjeva u odnosu na ukupan broj podnesenih zahtjeva za vizu iz određene zemlje.

Od zemalja našeg regiona, Srbija ima stopu od 19,45 posto odbijenih zahtjeva, Crna Gora 34,03 posto, Kosovo 17,93 posto, a Sjeverna Makedonija 26,29 posto, piše Klix.

Državljani BiH i dalje trebaju vize za putovanje “preko bare” i za sada nema zvaničnih informacija da su bh. vlasti pokrenule procese s ciljem olakšanja putovanja svojim građanima.

Apliciranje za američku vizu je složeno i zahtijeva mnogo dokumenata, provjere, ispunjavanja aplikacija i razgovor u ambasadi, a nekada i sreću.

Američke vlasti pri obradi zahtjeva za vizu uvijek traže dokaz, kroz nekoliko kriterija, da se planirate vratiti u svoju zemlju, naravno ukoliko niste podnijeli zahtjev za odlazak u SAD zbog nastavka života i rada u toj zemlji.

Ukoliko kao državljanin BiH dobijete američku vizu, pored odlaska u SAD, možete putovati u još 17 država (Meksiko, Belize, Kostarika, El Salvador, Gvatemala, Honduras, Nikaragva, Antigva i Barbuda, Bermuda, Djevičanska ostrva, Kuba, Dominikanska republika, Jamajka, Argentina, Oman, Saudijska Arabija, Sao Tome i Prinsipe).

Ipak, mnoge države su pristupile programu SAD-a koji omogućava putovanja u tu državu do 90 dana bez potrebe za vizom.

Tako je naprimjer nedavno Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Makedonije saopštilo da je započelo proces za omogućavanje posjeta državljana Sjeverne Makedonije Sjedinjenim Američkim Državama do 90 dana bez vize.

Makedonske vlasti žele priključenje Sjeverne Makednije Programu SAD-a za takav režim putovanja (Visa Waiver Program) koji predviđa da, umjesto viza, putnici u SAD moraju prije putovanja ispuniti uslove i dobiti elektronsko odobrenje (ESTA).

Proces omogućavanja posjete u svrhu turizma ili posla Sjedinjenim Američkim Državama do 90 dana bez viza je dugotrajan i složen, no treba ga započeti.

I naši prvi susjedi, Hrvati, od kraja 2021. godine, mogu putovati u Ameriku bez viza u trajanju do 90 dana nakon što su ispunili sve kriterije koje su pred njih stavile američke vlasti. Osobe s hrvatskim pasošom tako danas mogu putovati u Ameriku s obavezom da prije putovanja izvrše prijave u Elektronski sistem za odobravanje putovanja (ESTA).

 

Tagovi: