Crnča: Iz moderne štale dnevno „poteče“ 1.600 litara mlijeka

Na imanju porodice Đudić u Crnči privodi se kraju izgradnja prve moderne štale na području Dervente, a objekat koji se prostire na 1.000 kvadratnih metara olakšaće brigu o 130 krava, te proizvodnju mlijeka po kojoj prednjače u Republici Srpskoj.

Porodica Ćudić se na proizvodnju mlijeka orijentisala 2003. godine, a u moderno opremljenoj štali, prilagođenoj uzgoju muzilica, imaju oko 70 grla.

– U objektu trenutno brinemo o 73 krave koje su u muži, dok je u drugoj štali oko sedamdesetak junica i nekoliko teladi, tako da govorimo o ukupno oko 130 grla. S obzirom na taj broj, prirodno je da se trudimo da stvorimo uslove za lakši rad, pa smo se stoga odlučili da investiramo u izgradnju nove štale – objasnio je domaćin Rade Ćudić dodavši da je potrebno još ulaganja u objekat štale, ali da su osnovni dijelovi koji olakšavaju posao, završeni i već u upotrebi.

– Izmuzište, koje možemo reći da je osnovni segment koji najviše olakšava rad, a pored kojeg se nalazi laktofrizna stanica, organizovano je tako da se istovremeno obavlja muža deset krava, koje planski po završetku muže prelaze u drugu prostoriju, gdje imaju hranu. Kada se završi izmuzavanje svih krava, sve zajedno iz prostorije za hranjenje, prelaze u glavni dio objekta. Modernu štalu čini i mehanizam za sakupljanje stajskog đubriva koje se nakuplja u bazenu od 400 kubnih metara. Na taj način dobijamo tečni stajnjak koji se iz cisterni direktno razgrće na njivi – objasnio je Ćudić dodavši da je prizemlje štale u funkciji proizvodnje mlijeka, dok su na spratu planirana kancelarija, prostorija za veterinara, te sala za predavanja.

– U sklopu štale imamo i ostavu, hodnik koji vodi do izmuzišta, a na spratu smo planirali pored kancelarija, salu za predavanja s obzirom da su nam ranije dolazila u obilazak i informisanje djeca koja pohađaju poljoprivredni smjer – kazao je Ćudić.

Izgradnja moderne štale ozbiljan je finansijski zamah koji se najvećim dijelom oslanjao upravo na sredstva proistekla iz ovog posla, a kako objašnjava domaćin, jedan dio obezbijeđen je iz republičkog budžeta.

– Što se tiče pomoći u finansiranju, s obzirom da su dosadašnja ulaganja premašila 800.000 maraka, podnijeli smo zahtjev za kapitalna ulaganja, te obezbijedili pomoć za izgradnju objekta iz budžeta Republike Srpske u visini od 50.000 KM i za opremu 30.000 KM, dakle ukupno oko 12 odsto cjelokupne investicije. Samo izmuzište koštalo je oko 120.000 KM. Svakako, bili smo spremni, jer nam je praksa da investiramo u obnovu mehanizacije svake treće godine i uopšte da ulažemo u razvoj porodičnog posla – kazao je Ćudić kojem u vođenju poljoprivrednog domaćinstva pomažu supruga, te sin i snaha.

Proizvodnja mlijeka
Domaćinstvo Ćudić jedno je od najvećih po proizvodnji mlijeka u Republici Srpskoj, a lani je sa njihove farme „poteklo“ 520.000 litara mlijeka.

– Prosječna količina izmuženog mlijeka na dnevnom nivou je oko 1.600 litara – objasnio je Ćudić.

derventskilist.net