U Inđiji održan egzibicioni meč u para stonom tenisu, učestvovali takmičari iz BiH

U srbijanskom gradu Inđija održan je egzibicioni meč u para stonom tenisu na kojem su učestvovali parasportisti iz BiH i Srbije, a u okviru projekta "Socijalna integracija kroz parasport – Parainspired!"

Meč je održan u prijateljskoj atmosferi te u duhu prekogranične saradnje. Iz BiH su se takmičili Haris Eminović, Ivica Vidiček i Darko Pavlić praćeni trenerom Jovicom Šormazom, a iz Srbije Mitar Palikuća, Aleksandar Jevremović i Borislava Ranković Perić.

"Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko deset posto svjetskog stanovništva čine osobe sa invaliditetom i jedan od ciljeva ovog projekta je podsticanje sportskih susreta kako bi se u sportskim aktivnostima povećalo učešće osoba sa invaliditetom. Da bismo osobama sa invaliditetom približili sportske sadržaje na rekreativnom, poluprofesionalnom i profesionalnom nivou, moramo ih učiniti dostupnim i prihvatljivim za sve.

Projektom, osim organiziranja takmičenja, nastojimo stvoriti i druge preduslove za razvoj parasportova i to kroz nabavku sportske opreme te povećanjem profesionalnih kompetencija i institucionalnih kapaciteta za rad sa osobama sa invaliditetom u oblasti sporta", kazala je Aela Ajdinović, koordinatorica projektnog tima Olimpijskog komiteta BiH.

Dodala je da je promovisanje parasporta, parasportista iz BiH i Srbije, njihovih sportskih uspjeha i životnih priča bitna komponenta projekta kako bi njihova iskustva inspirisala i druge.

Ajdinović je naglasila da će se drugi egzibicioni meč u okviru ovog projekta održati 20. septembra ove godine u Sarajevu, kada će se parasportisti takmičiti u sjedećoj odbojci, prenosi Klix.ba.

Projekt "Socijalna integracija kroz parasport – Parainspired!“ sprovode Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu Republike Srbije, Fond "Evropski poslovi” AP Vojvodine i Opština Inđija, a okupljeni su pod sloganom "Inspiriši se!“.

Projekt se finansira sredstvima Evropske unije u okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina 2014-2020 uz podršku Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine i Ministarstva za evropske integracije Vlade Republike Srbije.