Hrvatskoj potrebno oko 60.000 sezonskih radnika

Potraga za sezonskim radnicima u turizmu u Hrvatskoj počela je nikad ranije, poslodavci nude nikad bolje uslove, a ako je vjerovati najavama, perjanica hrvatske privrede ove godine će trebati oko 60.000 sezonskih radnika.

Sigurna plata (54 odsto) i mogućnost smještaja (42 odsto) dva su preduslova od presudne važnosti prilikom odabira poslodavca, navode pak sezonski radnici, koji na Jadran na rad u sezoni ne dolaze samo iz različitih područja Hrvatske, nego sve više iz cijelog svijeta.

Minimalna mjesečna plata koju ove godine tokom rada u sezoni očekuju konobari, kuvari, sobarice, recepcionari, prodavači i ostali iznosi u prosjeku 1.231 evro neto (oko 9.300 kuna), što je čak 30 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Većim platama naročito se nadaju kuvari, koji smatraju kako minimalna plata u sezoni za njihov rad ove godine treba iznositi 1.540 evra neto ili oko 11.600 kuna.

Do tih su zanimljivih podataka došli istraživači s portala MojPosao, koji su predstavili rezultate ankete provedene među 500 radnika iz Hrvatske, od kojih je njih 81 odsto najmanje jednom radilo u sezoni – bilo tokom školovanja i studija, bilo prije pronalaska posla u struci, u pauzi između stalnih poslova ili u nadi da će u toj “branši” ostati za stalno. Svaki peti ispitanik, pokazalo je istraživanje, izjavio je kako je sezonski posao “baš po njegovoj mjeri” te da mu odgovara takav način rada.

– I naše ranije analize pokazale su kako poslodavci sve ranije kreću u potragu za sezoncima i počinju se za sezonu pripremati na vrijeme. Neki poslodavci, naročito hotelijeri koji zapošljavaju veći broj tih radnika, počeli su i više ulagati u ljude koji im trebaju. Vidimo prema klijentima u hotelijerstvu kako neki od njih radnicima nude mogućnost da ostanu stalni sezonci, pa tokom ‘mirovanja’ troše dane godišnjeg odmora, a neki dobivaju i bonuse kako bi se vratili. Također, povećava se i broj ugovora za stalno, primjerice, prema informacijama iz jednog hotelijerskog lanca, plan im je broj ugovora za stalno povećati 10 do 15 odsto u odnosu na prošlu godinu – prepričava Matea Grbac, piše Slobodna Dalmacija.

Iako sezona zapravo još nije počela, na tom su portalu od početka godine do sredine marta objavljena već 2.802 oglasa za zapošljavanje turističkih radnika, dok ih je u cijeloj prošloj godini bilo 10.000. I ta brojka u 2022. godini predstavljala je 17-odstotni porast broja oglasa u odnosu na godinu ranije i devet odsto više nego rekordne 2019. godine.

– Ove godine u februaru samo u jednom danu imali smo aktivnih oko 1.500 oglasa u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo, što je iznimno visok broj – otkriva Matea Grbac.

Radnicima koji žele raditi na sezonskim poslovima najvažniji su sigurna plata i mogućnost smještaja, a tek na trećem mjestu je visina plate (39 odsto).

Još manje će u tom “vaganju” između poslodavaca kod kojih žele raditi presudnu riječ imati mogućnost slobodnih dana, radno vrijeme ili ime poslodavca/firme, dok najmanje važnim u tom odabiru smatraju lokaciju radnog mjesta (presudna je za tek 14 odsto sezonaca).

Zanimljivo je i da čak 60 odsto ispitanika među prednostima sezonskog posla navodi sticanje novih znanja i vještina kao i mogućnost upoznavanja novih ljudi (50 odsto), a tek onda platu, koja je za polovinu sezonaca ipak viša nego u slučaju cjelogodišnjeg zaposlenja. Njih oko 38 odsto raduje se mogućnosti boravka na moru. 

N1

 

 

Tagovi: