Hiljade zdravstvenih radnika prijete generalnim štrajkom

Predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona te Nezavisi sindikat radnika uposlenih u zdravstvu i Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije su danas u Tuzli održali sastanak kako bi pokušali naći rješenje da ne dođe do štrajka uposlenih u zdravstvenim ustanovama u ovom kantonu. Neki stavovi su približeni, ali konkretnog dogovora nema.

Zaposleni u zdravstvenom sektoru u svim zdravstvenim ustanovama u TK već mjesec održavaju polusatni štrajk upozorenja tokom pauze za doručak tražeći povećanje satnice sa 2,51 na tri KM. S predstavnicima Vlade TK pregovori traju, ali nema konkretnog pomaka.

- Jučer i danas pregovaramo intenzivno, došli smo do nekih ponuda, došli smo do smanjenja naših zahtjeva u jednom izvijesnom procentu. Ima nekih pomaka, ali oni nisu u ovom trenutku zadovoljavajući. Mi mislimo da ćemo, ipak, uspjeti da se dogovorimo s Vladom kako građani ne bi bili oštećeni tim generalnim štrajkom, koji je odlukom najavljen za 29. septembar - pojasnio je Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika FBiH.

Vlada TK je prošle sedmice imenovala pregovarački tim koji učestvuje u pregovorima, a kako u četvrtak ne bi došlo do generalnog štrajka.

- Pregovori još traju, jedino što mogu reći je da smo imali jedan sastanak jučer, jedan danas i vjerovatno ćemo razgovarati i sutra - rekla je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Ukoliko sutra ne dođe do dogovora, u četvrtak će u svim zdravstvenim ustanovama 5.000 radnika krenuti u generalni štrajk.

nezavisne.com