Hadžović-Džuvo: CT aparat može pomoći u otkrivanju zaraze virusom korona

Virus korona je izazov za sve nas, rekla je prof. Dr Almira Hadžović-Džuvo gostujući na televiziji Fejs. Istakla je značaj primjene CT aparata u otkrivanju slučajeva zaraze virusom korona.

- CT-e ima 98% pouzdanosti. Ukoliko se pojavi veliki broj pacijenata, CT bi mogao postati prvo sredstvo testiranja, kazala je ona.

Ne pozivajući da CT postane skrining metoda što znači da zamijeni potpuno testiranje, doktor Hadžović-Džuvo je istakla njegov značaj u slučaju da se pojavi veliki broj pacijenata. To je, kaže, čak bilo i kinesko iskustvo.

- Zamijenili su se protokoli u Vuhanu u Kini tako da je CT postao prvo sredstvo za dijagnostiku zbog toga što tu za nekoliko minuta dobijete rezultat, 98 posto je pouzdanost. Ne morate ga ponavljati.  Nadam se da mi u taj scenario nećemo doći, istakla je doktor Hadžović-Džuvo.

Ona dalje navodi i da oni koji su umrli u Italiji nije sve ubila korona, ali su bili pozitivni.

- 50,6 odsto umrlih imalo je tri bolesti udružene s koronom. Neke od tih bolesti su bolesti srca, hipertenzija i dijabetes, kazala je doktor Hadžović-Džuvo.

Doktor Ašim Kopić je za TV Fejs rekao da u Njemačkoj traje poziv osobama koje su preboljele virus korona da se jave radi uzimanja antitijela koja mogu pomoći onima koji su životno ugroženi.

- Takođe, proširena je i lista lijekova koji se koriste u terapiji, kaže doktor Kopić: “Sad su tu i lijekovi koji se koriste u reumatskim oboljenjima, čak je ubačen i tamiflu. Znači ima lijekova koji su momentalno na tržištu koji se mogu pacijentima dati.

Govoreći o iskustvima iz Njemačke, Kopić je istakao da se radi na tome da se svi u bolnici testiraju, prvo zdravstveni radnici, da bi se isključila žarišta infekcije.

(BN)