Google Chrome zbog "greške" mogao da prati sve što radite

Google Chrome ima mogućnost da obriše sve kolačiće i druge podatke internet-stranica svaki put kada ga isključite.

Ako uključite ovu funkciju, logično je da to važi koji god sajt da posjećujete. Ipak, nije važilo za dvij internet-stranice Google i YouTube.

Otkriće ove greške, naravno, nije došlo od kompanije Google, već od programera Džefa Džonsona koji je sve objavio u svom blogu. 

On je otkrio da Chrome verzija 86.0.4240.75, "zadržava lokalno sačuvane podatke za Google.com i YouTube.com čak i nakon što se internet-pregledač ponovo pokrene".

Kako piše The Register, lokalni podaci sa internet-stranica omogućavaju im da čuvaju lične podatke o korisnicima, odnosno pamte informacije o tome kada korisnici opet dođu na stranicu.

Ti korisnički podaci koriste se i za praćenje korisnika na drugim internet-stranicama, a Register naglašava da bi ova "greška" mogla da omogući da Google maskira kolačiće kao podatke sa internet-stranica, a zatim da prati korisnike čak i kada su obrisali sve kolačiće i podatke.

Kompanija Google izjavila je kako znaju za problem, i kako rade na popravci.

"Prepoznali smo grešku koja utiče na čišćenje kolačića nekih Google stranica. Istražujemo problem i planiramo da pošaljemo korisnicima patch za nekoliko dana", rekao je portparol kompanije.

Portal The Verge piše da je Google ispravio problem kada je u pitanju YouTube, ali da Chrome i dalje odbija da briše podatke sa stranice Google.com.

Kontekst ove greške možda leži u novom načinu na koji Google planira da kontroliše kolačiće, zamijenivši ih sa novom tehnologijom koja je malo manje invazivna, ali kao što je to bilo do sada - pravila o privatnosti se ne primjenjuju jednako na sve internet-stranice.

Uz sve moguće potencijalne probleme privatnosti koje ovo nosi, institucije koje se sve češće javljaju da tuže Google zbog monopola time samo dobijaju dodatni materijal.

Tagovi: