Gadžo, Laličić i Hebib oslobođeni, u Srpskoj ogorčeni

Sud BiH je prvostepenom presudom oslobodio krivice Senada Gadžu, Zaima Laličića i Sulju Hebiba za ratni zločin protiv srpskog civilnog stanovništva počinjen na području Hrasnice kod Sarajeva.

Oni su oslobođeni i nakanade za sudski postupak, a svi troškovi idu na teret BiH.

Sud BiH je Gadžu, Laličića i Hebiba uputio na građansku parnicu.

Njima se, kao bivšim pripadnicima Prvog korpusa Armije RBiH, na teret stavljaju nezakonita zatvaranja, ubistva, mučenja i teška zlostavljanja u Hrasnici od 1992. do 1994. godine.

Prema optužnici, ovi zločini su počinjeni u prostorijama zatvora u Hrasnici, Osnovnoj školi "Aleksa Šantić", kao i u garažama između nebodera.

Suđenje Gadži, Laličiću i Hebibu počelo je u martu, 2022. godine, prenosi Srna.

Rajilićeva: Strašna nepravda

Oslobađajuća presuda Suda BiH trojici bivših pripadnika takozvane Armije BiH za ratni zločin nad Srbima u Hrasnica samo pokazuje da tome sudu nisu u interesu ni pravda, ni istina ni pravo, ocijenila je predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić.

Kako je moguće da se oslobode ta trojica, kao i bezbroj drugih prije njih za zločine nad Srbima? To znači da je to politički sud koji sudi samo Srbima, dok niko ne odgovara za zločine nad Srbima - izjavila je Rajilićeva Srni.

Rajilićeva je naglasila da je riječ o strašnoj nepravdi i da oni koji su preživjeli i svjedočili zločinu još jednom doživljavaju njegovo ponavljanje.

Kojić: Lažiranje istorije

Oslobađajuća presuda nastavak je kontinuiranog rada na lažiranju istorije, izjavio je Srni predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.

Kojić je ocijenio da je Sud BiH rak rana ovog društva, "karcinom koji će izjesti srpsko tijelo do krajnjih granica".

Prestanak ratnih dejstava potpisan je u Dejtonu, ali ne i prestanak ubijanja Srba - ocijenio je Kojić.

Kojić je istakao da je ovo sudstvo sve osim slobodno i nezavisno i da se u to uvjerio tokom prošlonedjeljne posjete Tužilaštvu BiH gdje je, kako kaže, vidio veliki broj vozila stranih organizacija koja na sebi imaju diplomatske tablice.

Jedan od načina je i sudstvo u ovoj ne mogu reći državi, jer je ovo protektorat stranih ambasada i svjetskih moćnika - naglasio je Kojić i dodao da je i ova presuda bila očekivana.

On je ukazao na evidento lažiranje istorije, istakavši da je činjenica da su Srbi osuđeni u Sudu BiH na skoro 2.500 godina dok su svi drugi osuđena na jedva nešto više od 450 godina i da to jasno govori čemu ovaj sud služi, te smatra da se takva praksa neće promijeniti.

- To smo shvatili neki dan iz razgovora sa čelnim ljudima Tužilaštva jer je očigledno da kako koji tužilac gubi koji predmet za zločine nad Srbima biva nagrađen na bolje radno mjesto, odnosno za sudiju i to je najbolji dokaz sprege između sudstva i tužilaštva - ocijenio je Kojić.

nezavisne.com

Tagovi: