Formirati timove službenika za kontrolu poštivanja mjera

U Derventi je održana sjednica Gradskog štaba za vanredne situacije, na kojoj je razmatrana epidemiološka situacija na području opštine, i donesena odluka o formiranju četiri tima službenika za kontrolu sprovođenja i poštivanja mjera.

Komandant Štaba za vanredne situacije Dervente Milorad Simić rekao je da je situacija ozbiljna, ali i da je i dalje pod kontrolom.

On je rekao da će tim činiti po četiri službenika iz gradske uprave, pripadnika policije i komunalna inspektora, oni će svakodnevno kontrolisati primjenu mjera.

"Dogovoreno je i da članovi Štaba budu svakodnevno u kontaktu", rekao je Simić nakon sjednice.

U uvodnom izlaganju načelnik štaba Dragoljub Kukić istakao je da za 21 dan imaju 54 pozitivnih na virus korona, a u januaru i februaru je bilo 46, što pokazuje da se situacija pogoršava.

Direktor Doma zdravlja Mirko Šaran je istakao da optimizam uliva i činjenica da je počela vakcinacija, te da je dosta dobar odziv stanovništva pogotovo starije populacije.

"Sada nam preostaje da čekamo priliv vakcina i naš cilj je da omogućimo vakcinaciju svih zainteresovanih. Smatram da trenutno možemo da se nosimo sa situacijom ako ne bi bilo značajnije eksplozije zaraženih u narednom periodu", rekao je Šaran.

Šaran je rekao da su protekle sedmice vakcinisani osoblje i korisnici Doma za starija lica "Zlatni Lug", Centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju "Budućnost" i vjeruje da bi u narednom periodu mogli da budu vakcinisani i korisnici i osoblje Gerontološkog centra, čim prođe period izolacije za pozitivne na korona virus.

Komunalni policajac Marinko Repija istakao je da će biti nastavljene redovne kontrole, s tim da će biti lakše pratiti da li se mjere krše s obzirom da će ugostiteljski objekti biti zatvoreni.

"Razriješena je dilema oko rada tržnih centara i odlučeno da u njima radi samo prehrambene prodavnice i apoteke, te da će kovid redari kontrolisati primjenu mjera odnosno da u njima može u određenom momentu boraviti određen broj lica. Usaglašeno je da se optičarske radnje smatraju zanatskim radnjama, te da nastavljaju da rade u skladu sa mjerama", naveo je Repija.