Duguljasta bundeva od 50 kg atrakcija u Sanskom Mostu

U bašti Sulejmana Husanovića, koji živi nadomak Sanskog Mosta, iznikla je džinovska bundeva, misirača teška čak 50 kilograma.

Husanović kaže kako se radi o takozvanoj crnoj bundevi, koja je česta na ovdašnjim poljoprivrednim parcelama, ali je ova njegova, osim težine, neobična i po svome duguljastom obliku.

Kako navodi, brojne komšije ga posjećuju da se uvjere u taj plod jer su na ovim prostorima zaista rijetki primjeri da sazrije ovakva džinovska bundeva, prenose Nezavisne.

"Sjeme sam dobio od kolege iz Austrije i do sada se nisam sretao s ovakvim misiračama. Trenutno imam još nekoliko kapitalnih koje su teške oko četrdesetak kilograma, ali ova je najteža i najneobičnija“, kaže Husanović i dodaje kako će od nje sačuvati špice te naredne godine posijati malo veći dio bašte.

Dodaje kako uživa u uzgoju voća i povrća, te da posjeduje veliki plastenik u kojem provodi dosta vremena.

“Za mene su moja bašta i voćnjak pravi lijek i terapija, jer tu provedem dosta slobodnog vremena. Kada sam posijao bundeve nisam očekivao da će ovoliko izrasti, iako su prošle godine također bile teške. Ove godine su izrasle skoro duplo veće, na radost i iznenađenje svih nas u porodici", dodaje Husanović.