Dramska sekcija NB “Branko Radičević” počela sa radom

U novom ciklusu rada Dramske scene u Narodnoj biblioteci “Branko Radičević” formirane su tri starosne grupe koje ukupno broje 23 polaznika.

Vjerujemo da će se taj broj povećati jer zainteresovanih ima, uvjeren je diplomirani dramaturg Siniša Tešanović, inicijator Dramske sekcije, najavljujući sljedeći sastanak u utorak (15. septembar) od 18 časova za starije osnovce i srednjoškolce, u 19 za mlađe osnovce i u 20 za odrasle.

– Upis traje tokom cijelog septembra, tako da ovim putem pozivamo sve zainteresovane da se pridruže i nauče najprije osnove scenskog govora, ponašanja i kulture u pozorištima, a zatim i osnove glume i režije. Mogu da nam se pridruže svi koji žele da se bave glumom, režiranjem, fotografijom, videom, plesom, pjevanjem, kostimografijom jer sve to čini jedno pozorište, ističe Tešanović.

Sa polaznicima će se raditi do kraja decembra tekuće godine, a sa prvom i drugom grupom je planirano da se izvede jedna predstava za djecu, kao i jedna za omladinu.

– Starija grupa će već u oktobru imati priliku da nastupi u scenskom kolažu rađenom po monolozima Duška Radovića „Ženski razgovori“, zajedno sa kolegama iz Dramske scene SPKD „Prosvjeta“ u Prnjavoru, tako da bi do kraja godine, Derventa mogla da se pohvali sa tri domaće predstave. Nakon toga, planiramo da nastavimo sljedeće godine sa radom na novim predstavama, a nadamo se i gostovanjima i nastupima na festivalima, otkriva Tešanović.

Važno je napomenuti da bi dolasci na probe trebali da budu redovni, a da se časovi održavaju uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera.

– Isto tako, želimo da objasnimo svima da se ne trebaju plašiti niti misliti da će im ova sekcija biti nešto kao dopunska nastava u školi koja bi vas dodatno opteretila, nego zaista jedna relaksirajuća aktivnost koja će vas odvući od telefona, kompjutera, dnevnih obaveza i problema, na bar sat vremena. Imaćete priliku da upoznate sebe kroz razne igre, glumačke vježbe i probudićete u sebi sve što niste znali da posjedujete ili neke davno zaspale talente. Posebno se to odnosi na muški dio populacije koji je generalno u deficitu. Tako da, poštovani dječaci, momci, muškarci, ali i sve pripadnice nježnijeg pola, ne plašite se i postanite dio stvaranja istorije u Derventi. Stvaranja gradskog pozorišta, koji je krajnji cilj ove Dramske sekcije u biblioteci, kaže Tešanović.

Derventa Cafe

Tagovi: