Dodik: Do kraja mjeseca ukinućemo Obavještajnu službu BiH

Mi ćemo obavještajnu službu BiH ukinuti do kraja mjeseca i zabraniti njen rad u Republici Srpskoj, rekao je srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, obraćajući se novinarima u Sarajevu.

 

 

Potom je dodao da će Republika Srpska formirati svoju obavještajnu službu.

 

Na novinarsko pitanje da li se plaši da bi mogao biti uhapšen Dodik je rekao:

 

"Ne želim ni sa kim da se svađam. Ko bi mene mogao da uhapsi, jer sam ja po vama ovdje u FBiH kriminalac. To je vaša stvar, vi možete da karakteriše stvari kako želite. Ja ne želim da ikom fali dlaka sa glave, ali želim da vratim Republici Srpskoj njena ustavna prava."

 

Dodik je rekao da zna da je međunarodna zajednica odustala od zajedničke države i da pravi bošnjačku državu.

 

Dodao je da će donijećeti odluku da se poništava nametnuti zakon Pedija Ešdauna o zabrani raspolaganja određenom imovinom Republike Srpske.

 

Dodik je istakao da je veoma važno da postoji precizan i jasan dijalog. 

 

"U Republici Srpskoj niko nema lud, ni poremećen, niti ima iko ko ne shvata da je ovo delikatan trenutak, ali to nije povod za one koji tvrde da će u BiH biti rata, neće biti rata", jasan je bio Dodik

 

Nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa ministrom za evropske i inostrane poslove Austrije Mihaelom Linhartom, Dodik je rekao novinarima da je to bila prilika da se austrijski diplomata upozna o stanju u BiH.

 

 

 

"BiH stabilna zemlja u bezbjednosnom smislu i da će tako ostati, ali da nije jedinstvena niti je ikada bila. Vjerujemo da diplomate imaju dobar brifing i da znaju detalje, a ono što sam juče rekao, ponovio sam i danas bez namjere da spekulišem o bilo čemu", rekao je Dodik.

 

On je istakao da Republika Srpska nema namjeru da uruši teritorijalni integitet BiH, ali da ima odlučnu namjeru da vrati suverenitet koji je Ustav i Dejtonski sporazum dao Republici Srpskoj.

 

"To ćemo i uraditi, ali to nije jednako ugoržavanju teritorijalnog integriteta BiH", poručio je srpski član Predsjedništva BiH.

 

Dodik je rekao da je austrijski ministar pomenuo nekoliko termina, među kojima stabilnost i jedinstvo.

 

"Vjerujem da BiH ima stabilnost u bezbjednosnom smislu i da će tako ostati, bez obzira što neko stalno najavljuje neku priču o ratu. Jedinstvo BiH nema i to su isprazni zahtjevi, jer BiH nikada nije bila jedinstvena", ocijenio je Dodik.

 

On je najavio da će u ponedjeljak, 18. oktobra, u svoj kabinet dovesti prijatelja, harmonikaša da, kako kaže, malo relaksira atmosferu.

 

"Ne vidim zašto su ljudi zabrinuti. Mi radimo u skladu sa Ustavom, sa nadležnostima koje imamo i imamo svoj politički stav da ono što smo prenijeli ranije nije dalo nikakve rezultate", ponovio je Dodik.

 

On je poručio da Srpska neće da bude u propalom konceptu Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, indirektnih poreza.

 

"Zato ćemo povući svoje saglasnosti i mislimo da se borimo za naše interese, ne ugrožavajući druge", potvrdio je Dodik.

 

Prema njegovim riječima, Srpska neće da plaća iluzije, kao što su Oružane snage.

 

"I dalje smatram da BiH treba da se demilitarizuje, jer 350 miliona maraka, koliko se plaća vojska, ode u bunar i nikome ne pomaže. Taj novac bolje iskoristiti za izgradnju bolnica u BiH", ocijenio je Dodik.  

Tagovi: