Dodik demantuje Viškovića: Nema smanjenja plata

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da u lokalnim zajednicama neće biti nikakvog smanjenja plata, što je suprotno od onoga što je Vlada Republike Srpske, na čelu sa Radovanom Viškovićem, predložila Narodnoj skupštini RS.

Naime, kako je portal CAPITAL otkrio Vlada Republike Srpske, u Programu fiskalne konsolidacije koji je uputila u Narodnu skupštinu RS, između niza mjera koje predlaže „provukla“ je i jednu mjeru koja znači drastično smanjenje primanja za zaposlene u lokalnim, odnosno gradskim i opštinskim upravama.

Dodik je povodom toga za agenciju Srna rekao da lokalne zajednice odlučuju o povećanju i smanjenju plata.

„A tamo gdje smo mi (SNSD) na vlasti, neće biti nikakvog smanjenja plata, već može biti samo povećanja“, poručio je lider SNSD-a Milorad Dodik, prenijela je Srna.

Podsjećamo, nakon što je CAPITAL objavio da Vlada Republike Srpske planira da budžetski deficit u iduće dvije godine smanji primjenjujući nekoliko mjera, među kojima je i smanjenje cijene rada zaposlenima u gradskim i opštinskim upravama, te svođenje regresa, toplog obroka i prevoza na minimum, reagovale su i sindikalne organizacije.

Naime, u republičkim organima uprave cijena rada je 100 KM, dok je najniža cijena rada u okviru jedinica lokalne samouprave 110 KM, pa ide do 145 KM, u zavisnosti od razvijenosti grada ili opštine.

Ukoliko bi lokalni nivo bio uslađen sa republičkim, po pitanju cijene rada, što je Vlada predložila, svakom radniku na lokalnom nivou plata bi se smanjila.

Na primjer, u Gradskoj upravi Banjaluka plata bi se umanjila 40 odsto, od čistačice do načelnika odjeljenja. I ne samo u Banjaluci, već u svim većim gradskim upravama, u Bijeljini, Prijedoru, Doboju i drugim bi došlo do drastičnog smanjenja plata zaposlenima u lokalnoj upravi.

CAPITAL: S. Šurlan

Tagovi: