Divlje svinje haraju poljima kukuruza

Kukuruz koji je uspio da odoli suši već danima uništavaju divlje svinje koje u manjim ili većim krdima pustoše polja pod ovom žitaricom, zadajuće glavobolje ratarima.

Iako se ovaj scenario ponavlja već godinama, poljoprivrednicima su više – manje vezane ruke, te mahom im preostaje da samo saberu nastalu štetu. Na udaru krda divljih svinja ovih dana je kukuruzište Milenka Marjanovića u Modranu.

Divlje svinje nameračile su se na više od 400 dunuma polja pod kukuruzom, a štetu je već sada procijenio na 10.000 maraka. Marjanović ističe da će šteta vjerovatno biti i veća, s obzirom da nema načina da stane u kraj ovim štetočinama.

– Divlje svinje su ušle u parcelu od 120 dunuma i već su uništile kukuruz na oko 20 dunuma. Dio sam ogradio, ali to su zaista velike parcele i veliki je problem ograditi toliku površinu. Za uništeni kukuruz, na poljima koja nisu ograđena, nemam pravo da tražim odštetu – kazao je Marjanović dodavši da na različite načine pokušava da otjera divlje svinje.

– Nadzorna kamera je snimila dvije divlje svinje sa 18 prasića koje nemilosrdno uništavaju sve što im se nađe na putu. Ja sam postavio nekoliko plinskih topova oko zasijanih parcela, ali poslije nekog vremena ti topovi nemaju efekta i ne tjeraju svilje – objasnio je Marjanović.
I u Lupljanici je slična situacija, a ratari pokušavaju da spase što se spasiti može.

– Već desetak godina tokom ljeta i dok god ne oberemo kukuruz, po nekoliko pasa rasporedimo oko svake njive. To nam se za sada pokazalo kao najefikasniji način da se odbranimo pošasti, divljih svinja – kazali su u gazdinstvu Tešić.

Pomoć u odbrani od divljih svinja poljoprivrednicima pružaju i lovci, a u Lovačkom udruženju „Motajica“ kažu da se trude da izađu u susret svakom pojedincu koji prijavi najezdu divljih svinja na poljima.

Glavni lovovođa ovog društva Ljubiša Nikolić ističe da je u toku sezona lova na divlju svinju.

– Ono što je u našoj moći jeste da kada poljoprivredni proizvođači prijave štetu, lovočuvar izlazi na teren i procjenjuje situaciju, a potom šaljemo lovce da pokušaju da odstrijele divljač – objasnio je Nikolić.

Soja

Iako je soja jedna od omiljenih „poslastica“ za divlje svinje ove godine su pak zaobišle parcele pod ovom kulturom.

(Derventski list)