Derventski vašar i zvanično na listi nematerijalnog kulturnog naslijeđa

Derventski vašar dobio je zeleno svjetlo Ministarstva prosvjete i kulture i odnedavno se nalazi na Listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srpske, a  i samim tim će imati poseban oblik zaštićenosti. Kao takav će biti prijedlog za listu UNESKO-a.

Rezultat je to projekta Narodne biblioteke “Branko Radičević” o zaštiti kulturnog naslijeđa opštine Derventa, kojeg provodi zajedno sa Muzejom Republike Srpske.

Nakon prikupljanja podataka nadležno Ministarstvo je odobrilo upis na listu navodeći u obrazloženju da je “Derventski vašar jedan od najznačajnijih događaja u Derventi sa tradicijom dugom 169 godina”.

– Nakon što je građenje novih crkvi bilo zabranjeno gotovo tri vijeka od strane Turaka, 1851. godine dobijena je dozvola za gradnju crkve. Pravoslavni vjernici su 28. avgusta na Veliku Gospojinu bogomolju osvještali i pripremili opštenarodno slavlje od kojeg potiče Velikogospojinski vašar, navodi se u obrazloženju Ministarstva.

Iz Biblioteke poručuju da to nije jedino kulturno dobro koje planiraju zaštiti na ovaj način.

– Dogovorili smo, takođe, pokretanje terenskog rada i istraživanja etnomuzikoloških obilježja šargije, ali i pjesme vezane za šargiju, i to tako što ćemo proći kroz sela i detaljno zabilježiti fotografijama, snimcima i tekstom istorijat i sadašnjost ovog instrumenta. Do sada se nije puno radilo terenskih istraživanja koja su i najvažnija, pojasnila je direktor Biblioteke Mirjana Plisnić.

Pored Vašara, na listi su se našli i hercegovački sir iz mijeha i banjalučka kerana čipka.

Derventa Cafe

Tagovi: