Daliboru Čamberu ublažena kazna za ubistvo Duška Savanovića

Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Dalibora Čambera na jedinstvenu kaznu od 25 godina i tri mjeseca zatvora zbog ubistva Duška Savanovića.

Sud je tako ublažio prvostepenu kaznu po kojoj je Čamber zbog teškog ubistva bio osuđen na 30 godina zatvora.

U Vrhovnom sudu RS su naveli da je žalba odbrane djelimično uvažena.

Čamber je tako zbog teškog ubistva osuđen na 25 godina zatvora, a zbog neovlaštenog posjedovanja oružja na šest mjeseci, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od 25 godina i tri mjeseca zatvora.

U optužnici se navodilo da je 31. decembra 2020. godine oko 22.30, Čamber došao zajedno sa kolegom Milanom Đurđevićem na parking pumpe „Nis Petrol“ autom “mercedes”, kojim je upravljao Đurđević.

Zatim su izašli iz vozila, te došli u verbalni, a potom i u fizički sukob sa Savanovićem i njegovim prijateljem Aleksom Babićem (22), koji su na parking pumpe došli svojim vozilom.

Čamber je tokom fizičkog obračuna izvadio pištolj marke “Crvena Zastava” kalibra 9 mm, za koji nije posjedovao oružni list i dozvolu za nošenje, pa je ispalio jedan hitac u pravcu “suparničkog vozila” koji je pogodio zadnji lijevi točak.

Potom ispaljuje još jedan hitac iz pištolja prema Babiću, pogodivši ga u lijevo stopalo.

– Babić je zadobio tešku tjelesnu povredu u vidu strijelne rane stopala sa prelomom kosti lijeve pete – dodaje se u optužnici.

Zatim Savanović udara Čambera, usljed čega on pada na leđa u blizini aparata za točenje goriva, te iz ležećeg položaja ispaljuje i treći hitac prema Savanoviću, pogodivši ga u stomak.

Savanović je prevezen vozilom Službe hitne pomoći Laktaši na reanimaciju u Urgentni centar UKC Republike Srpske, ali je od posljedica ranjavanja preminuo istog dana oko 23.50 sati usljed masivnog iskrvarenja. 

U optužnici se navodilo i da je Đurđević odvezao Čambera sa mjesta kritičnog događaja i tako mu pomogao u krivičnom djelu.

On je ranije priznao krivicu i sklopio sporazum sa tužilaštvom, pa je osuđen na godinu dana zatvora. Sudija Dragan Uletilović je rekao da je jedan od najuvjerljivijih dokaza snimak sa bezbjednosnih kamera sa benzinske pumpe. Kao olakšavajuće okolnosti je to što je neosuđivan i njegovi porodično stanje.

Takođe je istakao i upornost optuženog da počini krivično djelo i da nije bilo elemenata nužne odbrane.

Tagovi: