Carinici u vozilu pronašli mrtvog medvjeda

Carinski službenici Sektora za mobilne jedinice pregledom vozila pronašli neuobičajen ulov, mrtvog smeđeg medvjeda koji se nalazi na crvenom popisu ugroženih životinja Hrvatske, te je isti u Republici Hrvatskoj strogo zaštićena životinja temeljem Zakona o zaštiti prirode.

Sprovodeći redovne pojačane mjere kontrole 28. maja 2023. godine na lokaciji Ružić kod mosta preko rijeke Čikole carinski službenici Sektora za mobilne jedinice, Područne jedinice Službe za mobilne jedinice Split, zaustavili su vozilo kojim je upravljao hrvatski državljanin, prenosi N1.

Na upit carinskih službenika prevoze li nešto u vozilu, isti izjavljuju da se vraćaju iz lova u Lici (okolina Srba) te da u vozilu posjeduju ustrijeljenog srndaća za kojeg su na uvid carinskim službenicima predočili potvrdu o porijeklu divljači i njenih dijelova s lovišta izdatu od ovlaštenika prava lova.

Posumnjavši da se u vozilu krijumčari i druga neprijavljena roba, carinski službenici pristupili su pregledu vozila te je odmah nakon otvaranja prtljažnog prostora vozila, uz srndaća koji se nalazio u plastičnoj kadi, uočena mrtva životinja smeđi medvjed, objavili su iz Carine.

Ova se životinja nalazi na crvenom popisu ugroženih životinja Hrvatske te je ista u Republici Hrvatskoj strogo zaštićena životinja temeljem Zakona o zaštiti prirode i Pravilnika o strogo zaštićenim vrstama i predstavlja vrstu kojom se gospodari sukladno Zakonu o lovstvu, odnosno Planu gospodarenja koje vodi nadležno Ministarstvo poljoprivrede.

O svemu navedenom su izviješteni policijski službenici radi provođenja daljnjih ispitnih radnji.

Tagovi: