BUM U BiH: Kineski gigant i sponzor Mančestera stiže u Derventu, godišnji promet pola milijarde dolara

Vodeći svjetski proizvođač proizvoda od memorijske pjene "Heltker" iz Kine stiže u Bosnu i Hercegovinu, tačnije u Republiku Srpsku i Derventu!

To je našem portalu potvrđeno od izvora koji je izlobirao da ovaj kineski gigant, poznat i kao globalni sponzor slavnog „Mančester junajteda“, posluje baš u gradu na Ukrini i za početak zaposli blizu 100 radnika, sa godišnjim prometom od pola milijarde dolara.

U svojstvu konsultanta ove kineske kompanije, Branislav Nović, iskoristio je svoje odlične poslovne veze i prevagnuo da umjesto jednog drugog bosansko-hercegovačkog grada Kinezi fabriku otvore u njegovom rodnom gradu.

Nović ističe da je riječ o relativno mladoj kompaniji osnovanoj 1999. godine, koja nakon Kine fabriku otvara u Srbiji, potom Americi, Danskoj, Tajlandu, Indiji, Španiji, i sada u Sloveniji i BiH.

„Heltker“ je kao vodeći svjetski proizvođač proizvoda od memori pjene, prvenstveno dušeka i jastuka, samo u prošloj „korona godini“ ostvario promet od 1,9 milijardi dolara.

„Nadamo se bar približnom bumu koji je ova kompanija ostvarila u Srbiji, gdje je prije osam godina startovala u iznajmljenoj hali, zaposlivši 100 ljudi. Danas u Rumi ima vlastite hale na 65.000 kvadrata i zapošljava čak 1.300 radnika, uz društveno odgovoran odnos i svakoliku pomoć toj lokalnoj zajednici i Srbiji“, priča, za naš portal, Nović.

Ovaj konsultant kineskog giganta, ponosan je da je vlasnika uvjerio da je, ipak, Derventa najbolji izbor u BiH.

Foto Ninko Đurić, Hala u Derventi koju su iznajmili Kinezi

„Promućurni i praktični Kinezi su uvažili moju preporuku da u ovom posavskom gradu, gdje već uspješno privređuje 28 firmi sa inostranim kapitalom, mogu da uspješno posluju u svjetskim razmjerama, nadomak auto-puta, graničnih prelaza, sa domaćom i radnom snagom iz Prnjavora, Broda, Doboja, Modriče, Srpca i drugih okolnih opština“, ističe Nović.

On navodi da je, uz registraciju, neophodne dozvole i drugu papirologiju, ekspresno uspio i da pronađe odgovarajuću halu, čiji su ključevi već u rukama Kineza. A brodovi iz Kine sa proizvodnim mašinama, uz one iz Srbije, su nadomak Dervente.

RADNICI STARTUJU VEĆ 15. SEPTEMBRA

Kineska kompanija u BiH će poslovati pod imenom „Mirisan“, sa planiranim godišnjim prometom većim od 500 miliona dolara, što je gotovo više od ukupno svih 28 postojećih inostranih kompanija u Derventi. Otpočeli su intervjui sa prijavljenim radnicima, a izabrani će već 15. ovog mjeseca otpočeti sa proizvodnjom i izvozom dušeka i jastuka, koje iščekuje već obezbijeđeno američko tržište-najavljuje konsultant Branislav Nović.

GLOBALNI SPONZOR MANČESTERA 

O respektabilnosti i moći „Heltkera“ govori i globalno sponzorstvo slavnom Mančester junajtedu sa natpisom proizvodnog brenda „Mlili“, na znamenjima „crvenih đavola“ (na fotosu).

- Prema mojim saznanjima, kineska kompanija za tu reklamu godišnje izdvaja 24 miliona dolara. Nadam i radujem se danu kada će Kinezi bar delić od tog iznosa izdvojiti za sponzorstvo i derventskom Tekstilcu-optimista je konsultant Nović.

Ninko ĐURIĆ