BiH sve bliže kovid propusnicama

 Ministarstvo civilnih poslova (MCP) BiH pripremilo je Nacrt sporazuma za izradu jedinstvene kovid propusnice, koji je dostavljen svim nadležnim institucijama, a očekuje se da će se krajem mjeseca održati konferencija ministarstava zdravstva u BiH na kojoj će biti riječi o kovid sertifikatima.

- Nakon što mišljenja nadležnih institucija budu prikupljena biće održana konferencija ministara za oblast zdravstva - naveli su u MCP BiH, dodajući da očekuju da bi se ova konferencija mogla održati do kraja prvog mjeseca 2022. godine.

Da li će ovim nacrtom sporazuma zaista biti riješen problem izdavanja jedinstvenog kovid sertifikata, ostaje da se vidi, a čini se da se nadležna ministarstva zdravlja i dalje ne mogu usaglasiti u vezi s ovim pitanjem.

Kako je rekao Goran Čerkez, zamjenik ministra za javno zdravstvo FBiH, Federalno ministarstvo zdravsta je, prema njegovim riječima, u proljeće prošle godine prihvatilo da nosilac tehničkog rješenja za izradu kovid propusnica bude IDDEEA. Dodao je da se tada Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS nije složilo s tim, za razliku od federalnog ministarstva i Ministarstva zdravstva Brčko distrikta.

- Nažalost, izgubili smo osam mjeseci, nadam se da će se ovo sada riješiti - kazao je Čerkez, dodajući da politika u ovom slučaju ne treba da bude u prvom planu.

S druge strane, u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS su istakli da je u toku usaglašavanje između institucija nadležnih za zdravstvo i Ministarstva civilnih poslova BiH, ali da ostaju pri ranije istaknutom stavu da su zdravstveni podaci građana Srpske u nadležnosti zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj. 

- Ovim će se definisati uloge i poslovi institucija u ispunjavanju zahtjeva Evropske unije, a to podrazumijeva i uspostavljanje i upravljanje pristupnom tačkom, što je tehničko pitanje - kazali su u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS. Podsjetili su da je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske ovlašten da vodi evidencije iz oblasti zdravstvene zaštite koje se vode u svrhu izdavanja digitalnih kovid sertifikata, u skladu sa preuzetim obavezama iz međunarodnih konvencija i sporazuma.

Podsjećamo, Savjet ministara BiH u decembru prošle godine dao je saglasnost Ministarstvu civilnih poslova za iskazivanje interesa za priključenje BiH sistemu digitalnih kovid potvrda EU. Tada su saopštili da bi Agencija za identifikacione isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) trebalo da bude nosilac tehničkog rješenja za izradu kovid propusnica. 

- Cilj je da izdate kovid potvrde budu međunarodno priznate, kako bi se omogućilo  građanima iz BiH da nesmetano putuju po zemljama Evrope i svijeta - naveli su tada u Savjetu ministara BiH.

Preporuka Instituta za javno zdravstvo RS je da se u narednih 14 dana ograniče okupljanja, rekla je Jela Aćimović, pomoćnica direktora za medicinska pitanja Instituta za javno zdravstvo RS.

 - Svjedoci smo da se ne poštuju mjere koje su na snazi i na to moramo obratiti pažnju. Naše mišljenje je da u narednih 14 dana treba ograničiti okupljanja - rekla je Aćimovićeva, dodajući da akcenat treba da bude na poštovanju postojećih mjera koje su na snazi.

- Nikada brže širenje virusa korona nismo imali i brže razvijanje talasa - kazala je Aćimovićeva, ističući da je procjena da jedna osoba zaražena omikron sojem može da zarazi 15 drugih. Dodala je da ovo ne bi nazvala pooštravanjem mjera, već više poštovanjem onoga što govore da je neophodno već dvije godine.

nezavisne.com