BiH po cijeni benzina pri vrhu u regiji

U Srbiji se danas objavljuju nove maksimalne cijene goriva, koje u posljednjih mjesec dana padaju, nakon što su početkom jula dostigle rekod. Tada je cijena evrodizela iznosila 218 dinara, a benzina 205 dinara po litru.

Prošlog petka Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije objavilo je da cijena dizelu u narednih sedam dana iznosi 207 dinara (1,76), a benzina 180 dinara (1,53 evra) po litru. Danas se očekuje nova korekcija cijena, a ukoliko se pogledaju kretanja cijene nafte na svjetskom tržištu, koja određuje cijene goriva, može se očekivati dalje pojeftinjenje.

Naime, cijena nafte na svjetskom tržištu je u utorak pala na najniži nivo u posljednjih šest mjeseci. Tada je cijena američke WTI nafte iznosila oko 86 dolara po barelu, a cijena Brenta kretala se oko 92 dolara po barelu.

Pad početkom jula

Cijena nafte na svjetskom tržištu počela je da pada početkom jula, a najveći pad doživjela je u posljednjih nedjelju dana. Najveći pik cijena nafte imala je dvije nedjelje nakon početka rata u Ukrajini, kada se kretala više od 120 dolara po barelu.

Nafti cijenu umanjuje smanjena potražnja zbog usporavanja svjetske privrede, zatvaranje Kine zbog politike ‘zero-covid’, kao i strah od recesije.

Cijena nafte na svjetskom tržištu utiče na formiranje cijena dizela i benizna na pumpama.

Bloomberg Adria uproređivala je kako se kreću cijene goriva u Srbiji, regionu i u Evropi. Prema podacima sajta Global Petrol Price od 15. avgusta, najjeftiniji benzin i dizel u regionu prodaje se u Crnoj Gori, a najskuplji u Hrvatskoj.

Poređenje

Benzin u Crnoj Gori košta 1,35 evra, u Sjevernoj Makedoniji 1,44 evra, u Srbiji 1,533 evra, u Sloveniji 1,534 evra, u Bosni i Hercegovini 1,61 evro, a u Hrvatskoj 1,62 evra.

Vozači dizel u Crnoj Gori plaćaju po cijeni od 1,460 evra, u Sjevernoj Makedoniji 1,468 evra, zatim u Sloveniji po cijeni od 1,67 evra, u Bosni i Hercegovini 1,7 evra, u Srbiji 1,76, a u Hrvatskoj 1,98 evra po litru.

Na nivou Evrope, vozači Rusije, Turske, Moldavije i Ukrajine plaćaju najjeftinije gorivo, a najviše cijene goriva su na pumpama Švajcarske, Norveške, Finske, Danske. Cijena benzina u Turskoj iznosi 1,16 evra, a dizela 1,27 evra po litru, što znači da je u toj zemlji gorivo jeftinije nego u zemljama našeg regiona.

U odnosu na životni standard građana, visoke cijene goriva su u Grčkoj, gdje benzin košta 2,04 evra, a dizel 1,8 evra, kao i u Albaniji gde se beznin plaća 1,72 evra, dok dizelu cijena iznosi 1,88 evra po litru.

Za benzin se u Švajcarskoj daje 2,25 evra, u Danaskoj 2,09 evra, u Italiji 1,81 evro, u Austriji 1,76 evra, u Nemačkoj 1,71 evro. Dizel je najskuplji u Švajcarskoj gdje vozači plaćaju 2,43 evra, a zatim u Švedskoj gde košta 2,28 evra po litru.

Odluke Vlade Srbije o gorivu

Vlada Srbije krajem jula donijela je odluku da cijene goriva ograničava do kraja avgusta. Pored toga, na prošlonedjeljnoj sjednici donijela je odluku o privremenom smanjenju iznosa akciza na pojedine derivate nafte za 10 odsto. Najpre je to smanjenje iznosilo 20, a potom 15 odsto.

Na jučerašnjoj sjednici Vlada je produžila zabranu izvoza evrodizela za još sedam dana. U objašnjenju, Vlada je navela da će se donošenjem te mjere spriječiti moguće štete po privredu i građane.

capital.com

Tagovi: