Advokati iz tri države protiv kriminalizacije klevete u Srpskoj

Tim advokata iz tri države predaće danas Ustavnom sudu Republike Srpske inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena Krivičnog zakonika RS, kojim se rekriminalizuje kleveta, saznaje Srpskainfo.

Pokretanje ove inicijative je najavila advokatica iz Banjaluke Jovana Kisin Zagajac na Regionalnoj konferenciji o slobodi medija i sigurnosti novinara, koja je nedavno držana u organizaciji Ujedinjenih nacija u BiH.

Jovana Kisin Zagajac nije otkrivala više detalja o ovoj incijativi, ali je precizirala da će se advokati, između ostalog, pozvati na član 26. Ustava Republike Srpske, kojim se garantuje sloboda medija i zabranjuje cenzura.

U ovom članu Ustava RS garantuje se i pravo na ispravku i pravo na naknadu štete, ukoliko mediji objave neistinit sadržaj, kojim se povređuje nečije pravo ili na zakonu zasnovani interes.

Ustav RS, dakle, ne predviđa krivičnu odgovornost u ovakvom slučaju.

Uz Jovanu Kisin Zagajac, inicijativu kojom se osporava ustavnost rekriminalizacije klevete, podnijeće advokat iz Banje Luke Aleksandar Jokić.

Dvoje banjalučkih avokata su bili aktivni od početka kampanje protiv usvajanja izmjena Krivičanog zakonika RS. Podržavali su novinare i aktiviste, koji su protestovali protiv ovog zakonskog rješenja, samtrajući da se radi o drastičnom ograničavanju slobode javne riječi i ugrožavanju ljudskih i građanskih prava.

I iz OSCE, Savjeta Evrope, Ujedinjenih nacija, Evropske komisije i brojnih drugih međunarodnih organizacija i institucija vlasti Republike Srpske su dobile jasna upozorenja da je rekriminalizacija klevete protivna demokratskim standardima i međunarodnim obavezama koje je preuzela BiH.

Kako saznaje Srpskainfo, advokatima iz Banje Luke, koji osporavaju ustavnost rekriminalizacije klevete, stručnu podršku su pružili Vesna Leburić iz Hrvatske i Slobodan Kremenjak iz Srbije, advokati koji slove kao vodeći regionalni eksperti u oblasti medijskog prava.

Advokatski tim će ustavnost Izmjena Krivičnog zakonika RS osporavati pozivajući se i na član 25 Ustava RS, kojim se garantuje sloboda misli i opredjeljenja, savjesti i uvjerenja, kao i javnog izražavanja mišljenja.

Pozvali su se i na Ustavom RS zagarantovanu zaštitu ljudskih sloboda i prava u skladu sa međunarodnim standardima.

Advokati su posebno skrenuli pažnju na to da bi samo pokretanje krivičnog postupka ugrozilo brojna ljudska prava optuženih, poput slobode kretanja i prava na rad.

Podsjetili su da građani, protiv kojih se potvrdi optužnica, neće moći dobiti uvjerenje da se protiv njih ne vodi krivični postupak, a ta je potvrda potrebna za zaposlenje i dobijanje viza za putovanje u pojedine zemlje, poput SAD i Velike Britanije.

srpskainfo.com

Tagovi: