Poslije Vaskrsa obnova Stare crkve

U Derventi će poslije Vaskrsa početi obnova Stare crkve u Srpskoj varoši, koja je miniranjem srušena na Spasovdan 1992. godine, rekao je danas predsjednik Građevinskog odbora Drago Nagradić.

"Urađeni su prvi koraci, formiran je građevinski odbor, urađeno idejno rješenje, slijedi otvaranje žiro računa za prikupljanje novca za izgradnju i nadamo se da ćemo već poslije Vaskrsa početi sa izgradnjom temelja", rekao je Nagradić.

Дервента - Драго Наградић


On je naveo da je idejnim rješenjem predviđeno da nova crkva ima “obrise” Stare crkve, koja je građena u vremenu od 1851. do 1855. godine.

Crkva je bila posvećena Pokrovu Presvete Bogorodice, a srušili su je Spasovdan 1992. godine u jutarnjim časovima pripadnici HVO-a i takozvane Armije BiH.

Prilikom čišćenja ruševine u temeljima su nađene 32 neeksplodirane protivtenkovske mine.

"U Staroj crkvi narod se okupljao i u najtežim trenucima. Želja pravoslavnih vjernika o obnovi crkve postoji odavno. U sklopu kompleksa odlučili smo da pored crkve gradimo i mrtvačnicu, s obzirom da je u blizini pravoslavno groblje", rekao je Nagradić, dodajući da će nova crkva biti manjih dimenzija.

On je dodao da će Građevinski odbor nakon otvaranja žiro računa na brojne adrese uputiti molbe za pomoć i donaciju i izrazio je uvjerenje da će odgovor biti pozitivan.

Biće obnovljen zvonik i palionica cvijeća, te sagrađen jedan višenamjenski objekat.

 

Tagovi: