Skandal: Hirurg koji je izvadio pogrešan organ i primao mito ponovo operiše?

Kontroverzni ljekar Marinko Lovre, i pored osuđujuće presude i krivičnog postupka koji je u toku, u ponedjeljak je nagrađen novim poslom na Univerzitetsko- kliničkom centru Republike Srpske, saznaje „EuroBlic”.

Rukovodstvu UKC Re­publike Srpske nije pred­stavljalo problem da zaposle Lovru, iako iza sebe ima brojne slučajeve koji su uz­drmali javnost.

Direktor Opšte bobice „Dr Mladen Stojanović” u Pri­jedoru Mirko Sovilj rekao je da je Lovre dobio otkaz kada je osuđen zbog primanja mita.

"Zbog presude koja mu je izrečena mi smo doneli odluku da on dobije otkaz jer tako propisuje za­kon", rekao je Sovilj.

U Univerzitetsko -kliničkom centru juče su potvrdili ova saznanja.

"Lekar Marinko Lovre 19. februa­ra zaključio je ugovor o radu na tri mjeseca. On je raspoređen na radno mesto doktor medici­ne specijalista opšte hirurgije u Kli­nici za opštu i abdominalnu hirurgiju UKC RS", rekli su u banjalučkoj bolnici.

Lovre je u žižu javnosti dospio kada ga je policija 2014. godine uhapsila zbog sumnje da je pacijentkinji izvadio pogrešan organ. Njega je tada prijedorska policija sumnjičila da je to­kom operacije slijepog crijeva ženi, osim tog organa, odstranio i jajnik, a da joj to nije rekao. U policiji su tada pojasnili da se sporna operacija desila u junu te godine, ali da im je slučaj prijavljen u oktobru.

"Uvidom u medicinsku dokumentaciju utvrđeno je da je pacijentkinja prije operacije imala jajnik, dok na kontrolnim nalazima, izvršenim poslije operativ­nog zahvata, nije uočeno postojanje spornog organa", kazali su tada u policiji.

U Okružnom tužilaštvu Prijedor su potvr­dili da je ovaj predmet još uvijek u toku. Međutim, to sve nije bilo dovoljno da on tada dobije otkaz, ali Lovre se nije tu zaustavio.

On je krajem decem­bra 2016. godine ponovo uhapšen, ovaj put primio je mito od 1.000 maraka u označenim novčanicama kako bi sačinio lažni nalaz. Lovre je pristao da za ovu sumu sastavi lažni nalaz da bi jedan Prijedorčanin, koji je odranije bio poznat zbog krivičnih dijela, mogao tužiti policiju zbog navodnih povreda koje je zadobio.

Tokom suđenja on je od­lučio priznati krivicu. On je tada sklopio sporazum sa tužilaštvom i pristao na kaznu od 20.000 maraka. Zanimljivo je da tužilac Dragica Glušac tada nije za­tražila da se po sporazumu zabrani da određeni period lice može obavljati poslove na kojima je počinio krivično delo, što je inače praksa u sličnim slučajevima.

Međutim, pored svih ovih stvari, on je nagra­đen novim poslom, što je zasmetalo lekarima zapo­slenim i na UKC RS i u prijedorskoj bolnici s kojima smo razgovarali.

"Taj čovek sramoti bijeli mantil koji mi s pono­som nosimo. Kada sam ga primijetio na poslu, nisam mogao vjerovati da mi je on novi radni kolega. Niko ne zna kako je on došao na posao jer, naravno, ni­kakav konkurs nije bio raspisan. Kolege sa kojima sam pričao takođe su se osećale isfrustrirano zbog toga što je on dobio posao. Zar pored toliko neza­poslenih mladih dok­tora koji se nalaze na birou, oni posao daju čoveku kojem je davno tre­balo biti oduzeta licenca", rekao je jedan od sagovornika.

I u Komori doktora medicine Republike Srpske nismo mogi dobiti komentar da su presuda i krivični postupak koje ima ljekar Marinko Lovre dovoljni za oduzimanje licence jer se predsjednik Nebojsa Jovanić nije javljao na telefon. Ranije su nam u Komori rekli da su na osnovu pravosnažnih sudskih presuda oduzeli licence lekarima u samo tri slučaja.

EuroBlic

Tagovi: