Sportisti iz Srpske boravili u Sjevernoj Koreji

Iz Severne Koreje u poslednje vreme stižu vesti uglavnom zbog sukoba sa SAD oko nuklearnog naoružanja, ali oni retki koji su tamo boravili donose drugačiju sliku ove azijske zemlje.

Pre nekoliko meseci, boraveći na Svetskom prvenstvu u tekvondou, četvorica Zvorničana bila su u glavnom gradu ove zemlje, Pjongjangu. Osim besprekorne discipline i uređenosti na svakom koraku Miljan Ćosić, Srđan Draškić i Boris Kusmuk, zajedno sa predsednikom kluba „Srpski Soko“ i trenerom Duškom Kusmukom uverili su se u odlične uslove za bavljenje ovim sportom u Severnoj Koreji.

- To je zemlja u kojoj je tekvondo nacionalni sport. Proputovao sam skoro svu Evropu, ali ovakav sportski centar, nisam video. Svaki sport ima svoju dvoranu gde se boravi kao u internatu, trenira i takmiči. U zemlji vlada veliki profesionalizam pa tako i u sportu, od Muzeja sporta u kojem je preuzeta zastava Svetskog prvenstva do dvorane gde smo se takmičili i koja je svaki dan bila puna – priča Kusmuk koji je posebno bio oduševljen dočekom.

Kaže da su primetili opuštenost među stanovništvom, veselje, ali i besprekornu disciplinu u svim elementima življenja.

- Koliki profesionalizam vlada kod tog naroda može pokazati i podatak da su nas predstavnici države ispratili sa aerodroma u Sofiji, ali smo isto tako dočekani i na aerodromu u Pjongjangu, gde nam je priređena dobrodošlica. To se ponovilo i na povratku - istakao je Kusmuk.

Dodaje da su poseban utisak na njih ostavili Ratni muzej i Mauzolej u kome je sahranjen „otac nacije“ Kim Il Sung.

- Mauzolej je nešto što se teško može opisati. Pri ulazu svaki posetilac mora da se dezinfikuje. Ništa se ne može uneti, a ne može se fotografisati. Prikazan nam je film o njihovim predsednicima, kako su živeli, kao i voz, te automobili kojima su se vozili - dodao je Kusmuk.

Posebnu pažnju svakog posetioca Pjongjanga privuku čiste ulice i urednost ljudi na njima.

- Sve ulice su besprekorno čiste, a svaki građanin nosi značku sa likom bivših predsednika i na svakom koraku se može osetiti da vlada kult ličnosti bivših predsednika, ali i sadašnjeg lidera Kim Džong Una. Što se tiče ponašanja na ulici, narod se normalno kreće, ali uvek u odelima i obavezno sa crvenom kravatom. Čak smo primetili da su ljudi, koji su oko našeg hotela okopavali cveće, u odelu i sa kravatom. Poseban utisak na nas je ostavio i veoma lepo uređen metro – priseća se Kusmuk.

Kaže da su po dolasku na aerodrom odmah dobili vodiča, koji je stalno bio sa njima.

- Bili smo smešteni u dva hotela u Sportskom centru gde borave njihovi sportisti. Nismo bili u karantinu, ali ipak nam nije bilo dozvoljeno da izlazimo u svako doba iz hotela, već samo sa vodičem i to na mesta koja su oni želeli da nam pokažu – navodi Kusmuk.

Na grobu osnivača tekvondoa

Kusmuk kaže da je njihova ekipa posetila grob osnivača tekvondoa generala Čoi Hon Hua.

- On je sahranjen u Aleji gde se sahranjuju najeminentnije ličnosti Severne Koreje. Tu običan građanin ne može ući već samo najavljene delegacije, što govori o poštovanju prema njemu i ovom sportu - rekao je Kusmuk.

PIŠE: Rade Jokić, EuroBlic

Tagovi: