Nole na vrhu

Nevjerovatan povratak Rodžera Federera i Rafaela Nadala u 2017. godini u kojoj su osvojili po dva Grend slema, aktuelizovao je čuvenu debatu o tome ko je najveći teniser svih vremena. Čuvena G.O.A.T titula predmet je rasprave od nastanka "zlatne ere" i, kako se sada čini, sva trojica kandidata imaju pravo da kažu da su je baš oni zaslužili.

GOAT listu čini 12 različitih parametara – turnirski GOAT bodovi, GOAT bodovi koje donosi plasman na ATP listi, GOAT bodovi zarađeni na osnovu dostignuća, partija i statistike, broj Grend slem titula, broj titula na završnim mastersima, broj titula na Masters turnirima, broj olimpijskih zlata u singlu, ukupni broj velikih titula (Grend slemovi, mastersi, završni zastersi i olimpijski turniri), broj nedjelja na broju 1 ATP liste, ukupni procenat pobjeda, kao i Elo rejting (metoda kojom se izračunava vještina sportiste na osnovu težine rivala sa kojima igra).

Trojica vodećih po ovoj listi su Novak Đoković, Rodžer Federer i Rafael Nadal. Trenutno je u prednosti Švajcarac sa 844 boda, malo više od 150 više od drugoplasiranog Đokovića.

Istina je da je Rod Lejver bio čak šest godina prvi na svijetu i da je osvojio najviše titula u istoriji (200), ali to je bilo u "nekom drugom vremenu".

Najviše Grend slem titula:
19 – Rodžer Federer
16 – Rafael Nadal
14 – Pit Sampras
12 – Novak Đoković
12 – Roj Emerson

Tako, u prilog Federeru ide broj Grend slem trofeja i titula uopšte, broj nedjelja na čelu ATP liste, brojni oboreni rekordi, kao i sveukupni utisak koji ostavlja. Gdje god da se pojavi privlači najviše pažnje i neprikosnoveni je favorit i igrača i navijača. Međutim, veliku mrlju u karijeri predstavljaju mu optužbe da je, do dolaska najvećih rivala, karijeru izgradio na "slaboj konkurenciji", kao i poražavajući međusobni skor sa Nadalom. Sa njim je odigrao najviše mečeva (37), od čega ima 14 pobjeda i čak 23 poraza.

Španac, uz činjenicu da je drugu dvojicu najviše dobijao u velikim finalima, kao i na njihovim omiljenim podlogama i turnirima, jedini može da se pohvali olimpijskim zlatom u singlu, ali su i njegovi nedostaci značajni. Nije uspio da osvoji Završni master u londonu, za koji je pnadavno priznao da mu je najveća profesionalna želja). Takođe, najčešće je od ostalih trpio neočekivane poraze od raspoloženih autsajdera.

Novak, ipak, može da kaže da je jedini u Open eri, u istom trenutku, držao sva četiri pehara sa najvećih turnira u svom vlasništvu, da na ovolikom uzorku ima pozitivan odnos pobjeda i poraza protiv Federera i Nadala, da je imao najbolju sezonu koju je "bijeli sport" vidio, da je sakupio najveći broj ATP bodova ikad zabilježen i da je, do ove sezone, osvojio najviše Masters titula.

Svaki Grend slem koji su osvojili Đoković, Federer i Nadal ocijenjen je na osnovu četiri faktora – svaki od njih donosi određene bodove koji u konačnom zbiru daju takozvanu "najbolju Grend slem pobjedu".

1. Prosječan renking igrača sa kojima su se sastajali

2. Broj pobijeđenih protivnika iz "velike četvorke"

3. Broj pobijeđenih top 10 igrača

4. Broj pobijeđenih Grend slem šampiona

Svaka od obrađenih pobjeda na turnirima rangirana je u četiri kategorije – rutinska, prosječna, dobra i odlična.

10 uzastopnih finala "velike četvorke":
2010. US open – Nadal pobijedio Đokovića
2011. Australijan open – Đoković pobijdio Marija
2011. Rolan Garos – Nadal pobijedio Federera
2011. Vimbldon – Đoković pobijedio Nadala
2011. US open – Đoković pobeijdio Nadala
2012. Australijan open – Đoković pobijedio Nadala
2012. Rolan Garos – Nadal pobijedio Đokovića
2012. Vimbldon – Federer pobijedio Marija
2012. US open – Mari pobijedio Đokovića
2013. Australijan open – Đoković pobijedio Marija

Prema formuli koju je osmislio Belšo, Đoković je taj koji u ovom trenutku ima prednost u odnosu na drugu dvojicu, dok je Federer najslabiiji po ovom rangiranju.

Srbin nijednom nije rutinski osvojio Grend slem, ima samo dvije "prosečne" titule, devet "dobrih" i jednu "odličnu".

Rangiranje osvojenih Grend slemova:

Rutinski: Federer 3, Nadal 2, Đoković 0
Prosječno: Federer 9, Nadal 5, Đoković 2
Dobro: Đoković 9, Nadal 7, Federer 5
Odlično: Federer 2, Nadal 2, Đoković 1

Nema sumnje da će se rasprava o najboljem svih vremena nastaviti u nedogled, sve dok se momci o kojima svakodnevno pričamo ne "okače reket o klin". Tada će nas kao bumerang "pući" činjenica da više nećemo moći da uživamo u njihovim čarolijama i onda će svaki vid upoređivanja izgubiti smisao.

A do tada će, uprkos svim opstrukcijama, Novak Đoković legitimno konkurisati da ga jednom nazovu "najveći svih vremena".

(B92)

Tagovi: