Slijede promjene u pasošima BiH

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine donijelo je Pravilnik o izmjenama Pravilnika o obliku, sadržaju i minimalnim zaštitnim elementima pasoša, diplomatskog i službenog pasoša, potvrđeno je za N1 iz ovog Ministarstva

Kako se navodi u pojašnjenju, ove promjene neće uticati na vanjski izgled pasoša ili procedure za njegovo izdavanje.

Inicijativa za izmjenu je pokrenuta s ciljem izmjene tehnologije izrade pasoša jer je evidentno da sadašnji model prilično otežava nabavku pasoških knjižica, što je između ostalog i razlog za zastoj u provođenju aktuelnog tendera. 

''Izmjena se odnosi samo na stranicu sa ličnim podacima koja ne mora nužno do te mjere biti definisana ovim Pravilnikom, a način na koji je ona definisana dosadašnjim pravilnicima prilično je limitirao tehnologiju personalizacije ovog dokumenta. 

Izmjenom Pravilnika zasigurno će se doći do rješenja koja podrazumijevaju bolji balans između ekonomičnosti i zadovoljavajućeg nivoa sigurnosti dokumenata. 

Predmetnim izmjenama će se omogućiti potencijalnim ponuđačima da na konkurentskoj osnovi daju svoje ponude, čime će se u potpunosti obezbjediti primjena Zakona o javnim nabavkama u pogledu poštovanja principa konkurentnosti i transparentnosti, a samim tim i povećanje broja eventualnih dobavljača, čime ćemo vjerujemo postići veću konkurenciju, a time i povoljniju i ekonomičniju cijenu za isporuku obrazaca pasoša imajući u vidu i platežnu moć državljana Bosne i Hercegovine'', naveli su u pojašnjenju pristiglom iz Ministarstva civilnih poslova. 

Iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) nisu imali komentar na izmjene Pravilnika. 

Tagovi: