DAIRA MILAMI: Inženjerka napravila čokoladno carstvo u Derventi (FOTO)

Daira Milaimi u Derventi je otvorila čokolateriju MD Chocolate Boutique. Ulaskom u slatki butik vrijeme kao da stane, izgubite se u moru čokoladnih pralina, mnogobrojnih čokolada sa raznim aromama i izgledom. U sve navedeno vas dočeka ljubazni osmijeh domaćice, koja je za Akta.ba podijelila uspješnu poslovnu priču.

IZ NJEMAČKE U DERVENTU

Interesovanje za samu proizvodnju pralina pojavilo prije 20 godina kada je u Njemačkoj, gdje je živjela kao izbjeglica, prvi put se susrela sa tom vrstom poslastice tj. ručno rađenim pralinama. Još i danas se sjeća tog iskustva.

"Bila sam oduševljena. Posjetila sam tada radnju u kojoj su se prodavale te divne delicije i počele su prve maštarije. Početkom 2000-te ponovo je moja želja za rad sa poslasticama a na prvom mjestu za rad sa čokoladom postala intenzivnija i odlučila sam da se školujem za konditora sa željom da se specijalizujem samo za čokoladu. Međutim kako se život s nama nekada poigra nisam dobila priliku da to izrealizujem. Tada  sam se pomirila s tim da moram da se vratim u svakodnevnu kolotečinu", priča  Milaimi .

Iz Njemačke se 2004. godine vraća u Bosnu i Hercegovinu i počinje razmišljati čime se baviti. Kako potiče iz porodice u kojoj se decenijama svi bave privatnim poslovima, za nju je sasvim razumljivo bilo da pokuša pokrenuti neki obrt odnosno privatni posao. Početkom 2005. godine stvorila je vlastiti internet caffe, u kojem je radila više od dvije godine, nakon čega zatvara caffe i upisuje Fakultet poslovne informatike, gdje stiče zvanje dipl. Ing računarstva i informatike.

"Mnogi kažu da je u pitanju genetika, bez obzira na uspijehe i napredovanje u poslu i završenom fakultetu, ja nisam imala mira, uvijek me nešto vuklo tome da opet radim samostalno, da imam neki svoj mali obrt ali da to bude nešto novo,  neobično i drugačije", kaže Milaimi.

U nastavku razgovora priča nam kako je jedne prilike sa interneta preuzela spisak od preko 400 zanimanja i počela razmatrati u čemu se može naći, šta bih to mogla raditi. Pomalo i razočarana pregledala je razne stranice na netu i igrom slučaja je naišla na literaturu jednog poznatog čokolatijera. U sekundi je shvatila da je to to. Počela je intenzivnije da istražujem internet i nakon kratkog vremena sam sebi priznala da želim da radi taj posao.

"Nisam bila sigurna da ću ja to znati i moći pa sam odlučila da pokušam u kućnoj radinosti proizvodnju čokoladnih delicija. Prvi korak je bio da sam naručila knjigu koja opisuje tehnike rada sa čokoladom. 'Studirala' sam je nekoliko dana a zatim je uslijedila potraga za repromaterijalima i alatima itd. U dogovoru sa majkom koja mi je veliki oslonac i velika podrška počele smo pripremu. Moram priznati bez lažne skromnosti da su čak i prvi uzorci koje sam napravila bili veoma dobri. Degustatori su naravno bili moje komšije, moji prijatelji radne kolege itd. Nakon toga su počele pristizati i neke manje narudžbe. Odluka je pala, odlučila sam se da pokrenem obrt. Sve se to izdešavalo u prilično kratkom roku. U augustu 2015. godine sam dobila knjigu, u oktobru sam počela proizvoditi prve komade, a u decembru sam odlučila da pokrenem obrt."

ŽIVOT U ČOKOLATERIJI​​

Već u martu 2016. godine svoje proizvode izložila je na prvom Sajmu vjenčanja u Derventi. Posjeta je bila fantastična, a kritike još bolje, tako da je sedam dana nakon Sajma i zvanično pokrenula svoj obrt.

Vraćajući se na početak priče Daira, otkriva kako ljubav prema proizvodnji slatkiša gaji od malih nogu, jer potiče iz poslastičarske porodice. Njen otac se bavio ovim poslom, tako da je i njeno prvo zanimanje po struci kuhar tehnolog. Međuti, njena svestranost i prihvatanje izazova, su je odveli u drugom pravcu, u svijet čokolade.

Njen radni dan je kaže ispunjen i ponekada prilično naporan. Život u čokolateriji počinje poslije 16 sati, nako završenog posla u firmi. Zavisno od dana i od narudžbi zna se destiti da u čokolateriji osvane.

Ideje za izradu pralina i čokolada pronalazi u raznim literaturama, iako se ne drži striktno pisanih receptura, odnosno kopiranja proizvoda.

"Svi moji proizvodi rađeni su po sopstvenim recepturama bez konzervansa i aditiva", kaže naša sagovornica, dodajući kako u asortimanu trenutno ima dvadesetak vrsta pralina, lomljenu čokoladu, čokolade u tablama, čokoladni čips i štapiće, a u planu je još mnogo toga.

Ljubitelji čokolade proizvode MD Chocolate Boutique mogu kupiti Banjoj Luci u TC Konzum "Čokoladno carstvo" i u Sarajevu Vinoteka "DiVina". 

"U Banjoj Luci se moće naći skoro kompletan asortiman, dok je u Sarajevo za sada plasiran samo dio asortimana. Uskoro očekujemo i u Sarajevu proširene asortimana. Planiram i uvođenje nekih noviteta, proširenje tržista.  Pošto je moja velika želja da se edukujem za čokolatijera to bi trebao da bude naredi korak", kaže  Milaimi, poručujući mladim ljudima kako za ostvarenje snova nikada nije kasno. "Bitno je postaviti realne ciljeve, uloziti mnogo truda i rada, imati strpljenja biti disciplinovan i istrajati. Ako se već odlučimo upustiti  u poduzetničke vode veoma je bitno da izbor posla bude takav da nam rad pričinjava zadovoljstvo i da nam novac nije jedina vodilja. Jer znate kako kažu: 'Odaberi posao koji volis i nikada više u životu nećes morati raditi niti jedan dan'", zaključuje Milaimi.

akta.ba

Tagovi: