Visoke kirije prazne “Delta planet”

Najmanje šest butika u tržnom centru “Delta planet” u Banjaluci zatvoreno je u posljednjih nekoliko mjeseci i to zbog previsokih kirija.

Kako je za portal CAPITAL potvrdilo više sagovornika, neki su jedva dočekali da iscure šestogodišnji ugovori koje su potpisali sa “Deltom” da izađu iz objekta, jer zarada od prodate robe nije ni izbliza dovoljna da pokrije sve troškove.

Prema riječima radnice jednog od zatvorenih butika, zatvoreni su “Astra”, “Suwen”, “Opposite”, “Geox”, “Lindex” i “Desigual”, zatim pult sa krofnama “Donuto”, a priprema se i izlazak roštiljnice “Kruna”. Fotografije koje smo juče snimili u “Delti” potvrđuju da su ovi butici zatvoreni.

- Od korone naovamo nema dovoljno posla da se zaradi i preživi. Vikendima i dalje ima malo više kupaca, ali radnim danima je slabije - objasnila nam je jedna radnica u “Delti”.

Vlasnik Krune, Mišo Kovačević, potvrdio nam je da izlazi iz “Delte” jer je prodao posao lancu restorana “Walter”.

- Prodao sam posao franšizi “Walter” iz Srbije. Ne znam za ostale, ali kirija nam je bila ogromna. Kod njih nije definisana fiksna zakupnina, nego gledaju i inflaciju i tržište. Zakup sa strujom vodom i ostalim troškovima smo plaćali oko 23.000 maraka - kaže Kovačević.

Kaže da je plaćao po kvadratu 50 evra u zatvorenom prostoru, a baštu 25 evra što je skuplje nego u istom centru u Beogradu.

- Posao je uglavnom vodila moja supruga, ali znam da su ugovori bili šestogodišnji, a kirije ogromne. Znam i da je u Banjaluci kirija skuplja po kvadratnom metru nego u Beogradu u “Delti”. Gledaju tržište i rade prema tome - kaže Kovačević i dodaje da hotel i restoran “Kruna” u Budžaku ostaju u vlasništvu njegove porodice.

Upit na ovu temu u “Delta planet” poslali smo juče. Kako odgovori nisu stigli do objave ovog teksta, objavićemo ih kada stignu.

Od otvaranja do danas, “Deltu” prate problemi sa manjkom posjete i kupaca, zbog kojih je zatvaranja bilo i u ranijem periodu.

Mjesto u ovom centru imao je i restoran “Agape” u vlasništvu Gorice i Ivane Dodik, kćerke i snahe predsjednika RS Milorada Dodika i to na površini od 211 kvadrata, a koji su one zatvorile 2022. godine iz istih razloga.

Kako je Gorica Dodik tada otkrila, njihova kirija u “Delti” bila je 36.000 KM, a prihodi restorana nisu pokrivali ove troškove, zbog čega su ugrožavali i rad “Agapea” u “Boski”.

Podsjećamo, kamen temeljac za izgradnju tržnog centra “Delta planet” u vlasništvu biznismena Miroslava Miškovića i njegove firme “Delta Real Estate” postavljen je 29. juna 2017. godine, a otvoren je 21. marta 2019. godine.

Tada je rečeno da je vrijednost ovog projekta blizu 120 miliona maraka.

Izgradnju je pratio niz problema i pogodovanja, poput dobijanja upotrebne dozvole koju je dan uoči otvaranja, dok su još trajali radovi, potpisala tadašnja ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić.

Problemi u vezi sa ovim tržnim centrom nastavljeni su i nakon otvaranja. Naime, firma „Niskogradnja“ koja je gradila „Deltu“ tvrdi da im je Mišković, odnosno njegova firma „Delta Real Estate“ ostala dužna 18,4 miliona KM, zbog čega su ih tužili.

S druge strane, Miškovićeva firma tužbu osporava i tvrdi da je „Niskogradnja“ ta koja nije ispoštovala ugovor.

capital.ba

Tagovi: