OC „Jahorina“ ponovo u blokadi

Olimpijskom centru (OC) „Jahorina“ je, po drugi put ove godine, blokirana većina računa jer nisu u mogućnosti da se izbore sa svojim obavezama koje imaju prema bankama, saznaje CAPITAL.

Uprava OC rješenje za blokadu, koja traje već danima, vidi u dokapitalizaciji Olimpijskog centra.

Predsjednik Nadzornog odbora OC „Jahorina“ Nedeljko Elek kaže da je nedavno održana Skupština akcionara na kojoj je donesena odluka o dokapitalizaciji i da će sve biti riješeno narednih dana.

- Ide dokapitalizacija. Vlada povećava svoj udio  i od tog novca ćemo zatvoriti veći dio dugovanja i to će biti završeno - rekao je Elek za CAPITAL.

Podsjetimo, OC „Jahorina“ planira da emituje akcije u iznosu od 29 miliona KM.

Ciljevi emisije su povećanje osnovnog kapitala i stvaranje uslova za restrukturiranje obaveza i solventnost emitenta.

- Prikupljena sredstva će biti korištena za otplatu finansijskih obaveza emitenta – kreditnih obaveza i obaveza po emitovanim hartijama od vrijednosti - navedeno je u prijedlogu odluke o šestoj emisiji redovnih akcija koji je Skupština usvojila.

Važno je napomenuti da je „Jahorini“, prema zvaničnim podacima Centralne banke BiH, blokirano 16, dok im je jedan račun za redovno poslovanje aktivan.

Ostaje nejasno kako im je i taj jedan račun aktivan s obzirom na to da su u Agenciji za bankarstvo Republike Srpske ranije rekli da je Zakonom o unutrašnjem platnom prometu definisano da ovlašćena organizacija (banka) prima i izvršava naloge za prinudnu naplatu na teret sredstava na svim računima poslovnog subjekta otvorenim u banci.

- Zakonom je definisano i da se sredstva na računima organizacionih dijelova i računima za posebne namjene takođe koriste za izvršenje naloga za prinudnu naplatu, osim sredstava na računima za posebne namjene koja su izuzeta od izvršenja po ovom zakonu i drugim propisima - istakli su tada u Agenciji.

Podsjetimo i da su Jahorini računi već bili blokirani početkom aprila ove godine, kao i krajem prošle jer nisu bili u mogućnosti da izmiruju svoje obaveze prema bankama.

Procjenjuje se da je Olimpijski centar od banaka do sada uzeo oko 200 miliona maraka, a Vlada RS je garantovala za gotovo gotovo 160 miliona KM njihovih kredita.

Očigledno je da se ne nazire trajno rješenje problema Olimpijskog centra, te da oni pomoću svojih prihoda nisu u stanju da izvršavaju obaveze.

S druge strane, konstantno se iznova zadužuju, a za većinu kredita garantuje Vlada RS.

capital.ba

Tagovi: