IRB „pogurala“ Dukića sa 3,5 miliona KM da joj vrati dug

Investiciono – razvojna banka Republike Srpske otkupila je 3,5 miliona maraka vrijedne obveznice firme “Castellina Srpska” iz Modriče u vlasništvu biznismena Pere Dukića, saznaje portal CAPITAL.

Javni poziv za upis i uplatu prve emisije objavljen je 19. aprila, a juče, nešto prije podne IRB RS je u tri navrata kupio sve emitovane obveznice.

Informaciju je za CAPITAL potvrdio i direktor IRB-a Dražen Vrhovac.

Naši sektori su radili analizu kupovine ovih hartija od vrijednosti i dali pozitivno mišljenje tako da je uprava IRBRS donijela odluku o kupovini obveznica - kazao je kratko Vrhovac.

Inače, zanimljivo je da se Dukić, odnosno “Castellina Srpska” zadužio upravo kako bi vratio dug prema IRB-u, koji ima prema Fondu za razvoj i zapošljavanje.

Tako će on nakon što mu novac bude na raspolaganju banci isplatiti 1,9 miliona maraka, dok će ostatak iskoristiti za nabavku poljoprivredne opreme.

Kao garanciju za uredno plaćanje obaveza, pored blanko mjenica, Dukić je dao hipoteku na devet hektara zemljišta, tri silosa, rezervoare za gorivo, poslovne objekte, skladište, sušaru, sveukupno procijenjene na 7,46 miliona KM.

Pored toga, garantuje i sa dva traktora, sistemom za navodnjavanje, kvadom i drugom opremom ukupno vrijednom 1,28 miliona maraka.

Dospijeće emisije je 60 mjeseci, a kamatna stopa iznosi 6,70 odsto na godišnjem nivou.

Preduzeće ima osam zaposlenih i dobit od 327.710 maraka u prošloj godini, a primarna djelatnost mu je obrada zemljišta i uzgoj žitarica.

Interesantno je da je IRB već primijenio ovakav model kada je obveznice emitovala “Niskogradnja” iz Laktaša u vlasništvu Ljubomira Ćubića.

Naime, Ćubić je prvo od IRB-a dobio dva miliona maraka kako bi vratio dug biznismenu Miletu Radišiću koji mu je blokirao preduzeće, da bi zatim od “Niskogradnje” otkupila emisiju obveznica iz koje joj je taj novac vraćen.

Na taj način spasila ga je totalnog bankrota, jer mu je napravljen svojevrsni reprogram obaveza.

U oba ova slučaja agent je bilo brokersko društvo “Monet broker”.

capital.ba

Tagovi: