Umjesto nagrada dobili šolju za kafu, sic za bicikl i flašu rakije

U nedjelju je održan prvi Banjalučki maraton na kom su učestvovali i trkači iz Broda koji su ostvarili zavidne rezultate, ali su iz grada na Vrbasu ispraćeni u najmanju ruku neobičnim, neočekivanim i sramotnim nagradama. 

Dalibor Jovičić je bio drugoplasirani na maratonu, Nandino Malešević treći u trci na pet kilometara, Đorđe Ćerić četvrti na polumaratonu, Dario Veselinović sedmoplasirani u trci na deset kilometara, ali pravu senzaciju donijele su nagrade najboljima.

Odmah nakon završene utrke oglasio se pobjednik utrke na deset kilometara koji je ostao i zatečen i razočaran osvojenom nagradom – flašom rakije!

"Osvojeno 1. mjesto na deset kilometara na Banjalučkom maratonu, zadovoljan sam svojim trčanjem. Jako sam razočaran ovom organizacijom. Ja kao najbrži na dese kilometara sam dobio flašu rakije dok su žene dobile telefone i laptop. Ovo je jako ružno od organizacije Banjalučkog maratona”, napisao je Samardžić na svom Facebook profilu.

Samardžić je kasnije napisao da su ga kontaktirali iz Mozzarta i da su mu rekli kako će dobiti laptop iako oni, kako su istakli, nisu pripremali glavnu nagradu. 

Da bismo se uvjerili u to da li je i Nandino Malešević prošao “kao bos po trnju” kada su nagrade u pitanju, kontaktirali smo Nandina koji nam je potvrdio razočaranost cjelokupnom organizacijom Maratona.

"Spomenuću samo utrku koju sam ja trčao. Pet kilometara, imali smo stazu dugu 2,5 km u jednom pravcu, okret i nazad i nisu označili okret. Ni volontera tu na okretu. Pa kako? Nisu imali ni oznaku na mjestu gdje se odvajaju staze na 5 i 21 kilometara. Nagrada za treće mjesto je puna kesa reklama i letaka Ministarstva turizma RS i paket Bioelectre. Skupa neka diploma, pehar? Majica, kapa, čarape? Neka nagrada? Ništa! A 35 KM startnina. A start utrke, pa to je posebna priča… Sram ih bilo! Ubjedljivo najgora utrka gdje sam trčao”, razočarano će Malešević.

Da sramoti nije kraj, organizator se pobrinuo i kada su u pitanju nagrade u drugim disciplinama. Naime, juče se na svom profilu oglasio i Dalibor Jovičić, koji je bio drugoplasirani na maratonu. Jovičićev rezultat i prolazno vrijeme je trenutno 6. vrijeme u Bosni i Hercegovini u ovoj kraljevskoj disciplini.

"Drugo mjesto na Mozzart Banja Luka Marathon 2021 i trenutno šesto vrijeme u BiH u maratonu, a vratio sam se kući sa nagradama u vidu kladioničarske šolje za kafu i sicom od bicikla", stoji u Jovičićevoj objavi.

Organizatori ističu da su nagrade dodijeljene u skladu sa mogućnostima. Iako je 1. Mozzart Banja Luka maraton skroman događaj, dodijeljeno je za sada 96 nagrada, a usljed nedostatka vremena i zbog vremenskih prilika nisu, kako kažu, uspjeli dodijeliti pehare pobjednicima.

"Ljudi koji su danonoćno mjesecima radili na ovom projektu, a koji stoje iza TRK-a su entuzijazisti koji nisu ostvarili nikakvu finansijsku dobit. Troškovi organizacije koja je promovisa trčanje i trkački pokret su bili veliki, a sredstva mala u skladu sa čim je izvučen maksimum", saopštili su organizatori.

                                                                                                                                                                               D. M.

Tagovi: