U Derventu prije 29 godina stigla sloboda

Sloboda koja je u Derventu stigla 4. jula 1992 godine, dragocjenost je koju svi oni koji danas u njoj uživaju treba da čuvaju, sjećajući se onih koju su im tu slobodu podarili.

Poručeno je to danas prilikom obilježavanja 4. jula, Dana oslobođenja Dervente u Odbrambeno – otadžbinskom ratu u kojem je živote dalo 608 boraca Vojske Republike Srpske, a više od 4.000 je ranjeno.

Prilikom obilježavanja jednog od najvažnijih datuma u novijoj istoriji Dervente služen je pomen stradalim borcima ispred centralnog spomen – obilježja, te položeni vijenci njima u čast.

U oslobođenju Dervente učestvovao je Mladen Crljić iz Osojaca kao pripadnik Odreda Vojvode Mišića, a poslije pripadnik 327. motorizovane brigade. najteži trenuci su mu bili oni kada je postao svjestan da će morati da se suoči sa dojučerašnjim komšijama.

– Kao i uvijek, svaki početak je težak, a poslije kada napraviš prvi korak, utrneš i nema straha, ni bojazni, ideš naprijed, pa ko ostane živ. Kada je došlo vrijeme za ulazak u Derventu, moja četa je išla iz pravca Dželinjaka, druga je u grad ušla iz Potočana, a treća iz pravca Rabića. Svi smo se susreli kod tadašnjeg Doma JNA, a unutra nas je dočekao užas, krv na sve strane i tragovi od mučenja, ali zatekli smo i nekoliko sugrađana koji su uspjeli da prežive i koji su bili svjedoci ratnih strahota – sjeća se Crljić.

Gradonačelnik Milorad Simić kazao je da su jedinice Vojske Republike Srpske 4. jula, prije 29 godina, obezbjedile mir svima onima koji su se opredijelili da žive, rade i stvaraju u Derventi.

– Bez obzira na vjeroiospovijest, nacionalnost i političko opredjeljenje, zahvaljujući borcima sada ovdje ima mjesta za svakog i takav način života njegujemo već dugi niz godina, a isto ćemo nastaviti i u nadolazećim godinama i upravo zbog toga mogu slobodno da kažem da je Derventa jedna tolerantna sredina – istakao je Simić koji se osvrnuo na napredak i razvoj grada.

– Od najporušenije lokalne zajednice stigli smo do statusa grada, a idemo ka tome da obezbjedimo i ulogu regionalnog centra. Ako uzmemo u obzir da je u ratu stradalo 608 naših sugrađana, zamislite koliko je porodica i koliko djece nije rođeno nauštrb današnjeg mira, i onda možete da pretpostavite koliko je bilo teško nastaviti graditi i razvijati se i stići do tačke na kojoj smo sada – kazao je Simić dodavši da je dužnosti svih koji danas uživaju slobodu Derventi, da paze na one koji su dali svoje članove porodica za slobodu.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Čedo Vujičić podsjetio je da je značaj 4. jula utoliko veći kada se uzme u obzir vrijeme koje je prethodilo oslobađanju administrativnog sjedišta Dervente.

– Tog dana, jedince Vojske RS ušle su u Derventu i donijele slobodu. Tog dana prestali su da postoje logori, zarobljavanja i mučenja, jednom riječju, vratio se život u Derventu. Najveći doprinos oslobađanju grada dale su dvije brigade, 27. motorizovana i Osinjska brigada, ali ne smiju se zaboraviti ni doprinosi 11. dubičke brigade, Korpusne policije, ali i brojnih drugih jedinica u punom, ali i okrnjenom sastavu – kazao je Vujičić te napomenuo da je operacija oslobađanja Dervente bila dio opreacije proboja „Koridora“.

Predsjednik Gradske boračke organizacije osvrnuo se i na težak položaj pripadnika boračkih kategorija, kazavši da je podizanje životnog standarda bivših boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca, stalni zadatak.

Sjenima stradali poklonili su se i vijence položili gradonačelnik Milorad Simić, delegacije Skupštine grada i Gradske boračke organizacije, te organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, članovi Udruženja Veterana RS i Organizacije starješina Vojske Republike Srpske, udruženja ratnih vojnih invalida 1991 – 1995 i ratnih zarobljenika članovi SUBNOR-a, te predstavnici boračkih organizacija iz Vlasenice, Prnjavora i Šamca. Vijence na spomen – obilježje položila je i delegacija Policijske stanice Derventa, kao i političkih partija SNSD, SDS, SP, PDP, DNS i NDP.

Poslije pomena stradalim, u Centru za kulturu organizovan je prijem za zvanice, predstavnike javnog života.

Derventski list

Tagovi: