Smanjenje plata zbog „namirivanja“ novih papaka

Skupština Grada Derventa smanjila je prije nekoliko dana plate gradonačelniku ovog grada i predsjedniku lokalnog parlamenta, a razlog za to mogla bi biti izmjena Statuta Grada Derventa nakon koje će Skupština dobiti - dva potpredsjednika.

Skupštinska većina predvođena SDS-om priprema izmjena Statuta i one bi uskoro trebale da se nađu pred odbornicima. Među odredbama novog statuta je i ona koja se odnosi na nove potpredsjednike Grada. Prema prvim informacijama Derventa bi trebala da dobije dva potpredsjednika - jednog koji bi bio u profesionalnom i drugog koji bi bio u honorarnom angažmanu.

Šef Kluba odbornika SDS-a u Skupštini Grada Derventa Pero Đurić kaže da Derventa po ovom pitanju „neće biti ni najveća, ni najmanja“.

„Za sada imamo jednog potpredsjednika. Vidjećemo statute ostalih gradova i uzećemo mjeru spram toga. Sadašnji potpredsjednik Skupštine nije u profesionalnom statusu. Ukoliko dobijemo dva potpredsjednika, izvjesno je da će jedan biti u profesionalnom statusu“, kazao je Đurić.

Skupština je, dodao je on, spremna za nove troškove koje bi sa sobom donio novi potpredsjednik. Njegova plata i njegovi doprinosi su već obezbijeđeni.

„Naći će se sredstva. Načelniku Dervente i predsjedniku Skupštine je smanjena plata i jasno je da će biti para za te izdatke ako dođe do toga“, rekao je Đurić.

Šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini Grada Derventa Slavko Tomaš, sa druge strane, smatra da je smanjenje plate načelniku i predsjedniku skupštine farsa. Zakonom o Gradu Derventi jasno je, ističe on, propisano da Derventa ima jednog predsjednika i jednog potpredsjednika Skupštine.

„Većina krši zakon. Rade to mimo zakonskih propisa. Oni hoće da namire one koje su preveli na svoju stranu. Smanjenje plata načelniku i predsjedniku skupštine je neviđena farsa“, istakao je Tomaš.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS i nosilac odborničke liste ove stranke u Derventi na proteklim lokalnim izborima Igor Žunić kaže da nova skupštinska većina koju predvode SDS i PDP najavljuju izmjenu Statuta Grada Dervente u kojem će izglasati da dervenćanski parlament ima dva potpredsjednika.

„Ako pogledamo realno, ni sam predsjednik Skupštine ne zna šta da radi, jer ima posla deset sati mjesečno, ali nas zajedno sa reprezentacijom košta oko 300.000 KM za mandat. Do sada je potpredsjednik skupštine bio volonter, a sada se planiraju dva potpredsjednika i to jedan profesionalac“, kazao je Žunić.

Potpredsjednik, smatra on, tek neće imati nikakvog posla, a ni odgovornosti i ovom odlukom će grad koštati oko 190.000 KM za trajanje mandata. Građanima, kaže Žunić, mora biti jasno da je farsa oko smanjivanja plata funkcionerima vezana za „namirivanje“ ovog političkog mjesta ili kako se već odomaćilo - za kupovinu papaka.

„Fiktivno smanjenje plata preliće se u džep nekoga ko se mora namiriti zbog promjene političkog dresa, a koji generalno nema šta da radi osim da sjedi i spava u kancelariji. Nadam se da nova većina neće istrajati na ovoj odluci iako su je već najavili i da će uštede na platama usmjeriti građanima, a ne preletačima koji postaju nezadovoljni i već pitaju: A gdje sam ja tu?“, rekao je Žunić.

G. Dakić