Derventa: Sjetva skuplja nego lani

Pogodne vremenske prilike proteklih dana poljoprivredni proizvođači iskoristili su za pripremu oranica za proljećnu sjetvu, ali brazde bi mogle da skrate više cijene sadnog i repromaterijala.

U poljoprivrednim apotekama u Derventi vlada nestašica sjemenskog ječma, koji se trenutno može nabaviti samo u Srbiji, a cijene đubriva su više za desetak odsto nego lani, dok bi i sjemenski kukuruz takođe mogao da poskupi.

U poljoprivrednoj apoteci „Golić“ kažu da je povećana potražnja sjemnskih žitarica.

– Nismo očekivali ovoliku potražnju, pa nismo bili nabavili dovoljne količine sjemenskog kukuruza. Ipak, cijena je viša za marku do dvije po vreći, dok je đubrivo skuplje za oko deset odsto – kazali su.

Slična situacija je i u poljoprivrednoj apoteci „Agrogold“, koji takođe bilježe veliku potražnju, ali ističu i da su uvoznici najavili da postoji mogućnost da količine sjemenskog kukuruza neće moći da zadovolje potražnju, piše derventskilist.net.

– Ječma nemamo, ali nas više brine najava uvoznika da neće moći da zadovolji potrebe za sjemenskim kukuruzom, koji je pak zadržao cijenu od protekle godine – kazali su u „Agrogoldu“ konstatujući da su cijene đubriva „skočile“ u svim poslovnicama, Osinji i Kalenderovcima, a spomenuli su da nisu uspjeli da previde manju potražnju sjemenskog kropira.

Nestašicu ječma kod „Tepića“ pokušali su da nadomjeste tritikaleom i zobi.

– U ovom poslu mi najviše kuburimo sa rokovima. Jer, sve što se ne proda za jesenju sjetvu, rok istekne i to sjeme ne može da se koristi za proljećnu sjetvu. Tako da upravo zbog toga varira snabdjevenost – kazao je vlasnik apoteke Vojin Tepić konstatujući da kod njih trenutno najviše vlada potražnja za sadnicama voća.

Takođe, precizirao je i da se cijena sjemenskog krompira kreće od marku do 1,20 po kilogramu, što je jeftinije nego prošle godine.
Inženjer ratarstva Dražen Milaković objasnio je da vremenske prilike itekako pogoduju proljećnoj sjetvi i da poljoprivrednici ovih dana užurbano privode kraju proljećnu sjetvu, jer je na koncu ove sedmice najavljeno pogoršanje.

– Prognoze, kada je riječ o prinosima za ovu godinu, nisu baš povoljne, jer je kišna jesen uz izostanak zimskog oranja veoma pogodna za razmnožavanje biljnih bolesti. Ako ne bude mraza i ako zemlja ne smrzne svakako možemo da očekujemo veći napad štetočina – dodao je Milaković.
Poljoprivrednik iz Rapćana Jovo Tutnjević, koji obrađuje svoje parcele, ali se bavi i uslužnim oranjem i frezanjem, ovih dana ima pune ruke posla, jer je idealno vrijeme da se oranice prirpeme za sjetvu.

– Svoje zemljište sam uspio da pripremim još jesenas, jer sam pretekao kišne dane. Sada se najviše koristi prilika da se „pusti“ poneka brazda i da se posiju zob i tritikale, ali i da se uzoru njive i za kukuruz – kazao je Tutnjević dodavši da cijenu oranja diktira cijena goriva, a da posljednjih godina ona varira od 25 do 30 maraka po dunumu.

Dok je Slaviša Stanić, takođe poljoprivrednik, istakao da uz podsticaj za plavi dizel i trenutnu cijenu sjemenskog materijala, može nekako da se uklopi.
– Ukoliko se prognoze o poskupljenju sjemenskog kukuruza pokažu tačnim, brazda će biti mnogo skuplja nego lani, što će najviše ugroziti male proizvođače – dodao je Stanić.

Voćarstvo
Kako je kraj februara i početak marta idealan za sadnju, orezivanje, ali i zaštitu voćki, trenutno vlada velika potražnja za plavim i crvenim uljem. Kod „Golića“ trenutno vlada nestašica i zaštite od plemenjače i pesticida, dok su ostale poljoprivredne apoteke snabdjevene, a i zadržane su prošlogodišnje cijene.
Cijena sadnica voća su na nivou prošlogodišnjih i kreću se oko četiri marke po komadu, dok su kalemi nešto skuplji, pa cijena kalemljenog oraha dostiže i 16 maraka.

Cijene đubriva:
UREA Kutina 0,84 KM/kg
NPK 3H15 Kutina 0,84 KM/kg
NPK 3H15 Zorka 0,82 KM/kg
YARA UNIVERSAL 0,84 KM/kg
KAN Kutina 0,54 KM/kg
KAN Lukavac 0,52 KM/kg
AN FERTI MIX 0,66 KM/kg

Tagovi: