Derventa: Podrška majkama sa troje i više djece

Podrška iz lokalne uprave svim majkama koje su rodile treće i svako naredno dijete nije dovedena u pitanje ni u vrijeme pandemije korona virusa, a iz gradskog budžeta za 32 majke koje su u proteklih šest mjeseci na svijet donijele blizance ili treće i naredno dijete, isplaćeno je ukupno 22.000 KM.

Da za proširenje porodice presudne nisu bile pandemijske okolnosti govori i podatak da su lani u Derventi rođene 223 bebe, što je za 34 bebe više u odnosu na 2019. godinu.

Siniša i Neda Tošić srećni su roditelji blizanaca Sare i Miloša, ali i sedmogodišnjeg Mateja. Ponosna mama je istakla da veoma raduje činjenica da osim porodice i prijatelja još neko misli na njihovu djecu i ima razumijevanja za poprilično visoke troškove za novorođenčad.

– Sara i Miloš još nemaju dva mjeseca, a sedmogodišnji sin Matej nam je od velike pomoći. Bebe su rođene malo prije termina, što je često kada su u pitanju blizanci, ali veoma lijepo napreduju – kazala je Tošićeva zahvalivši se gradonačelniku dodajući da svaka pomoć mnogo znači roditeljima koji imaju više djece.

– Bilo bi lijepo da ova praksa potraje i u narednim godinama – kazala je ona.

Iako je, kao i lani, izostao tradicionalni prijem za majke, gradonačelnik Milorad Simić je kazao da podrška za višečlane porodice ne smije biti dovedena u pitanje.

– Naša je obaveza da pružimo simboličnu podršku, prije svega majkama, i da svaki roditelj osjeti da, u ovo „hladno“ doba ima neko ko želi da potpomogne njihovu porodičnu radost i sreću i da neko ima sluha za njihove potrebe – rekao je Simić dodavši da je majkama koje su rodile blizance isplaćeno po 2.000 maraka, dok je za majke koje su rodile treće i svako naredno dijete isplaćeno po 600 maraka.

Gradonačelnik je kazao i da ga veoma raduje što se toliki broj porodica odlučio na veći broj djece.

– Derventa je sredina koja je u dobroj mjeri obezbijedila mogućnost zaposlenja za sve one koji žele da rade i tako je već godinama, a cilj je da se roditelji materijalno obezbijede – naglasio je Simić podsjećajući da je i on odrastao u višečlanoj porodici kao 12. dijete.

Prema podacima Gradske uprave od novembra do maja dvije porodice su postale bogatije za blizance, dok je jedna majka rodila šesto dijete, dvije majke rodile su peto dijete, dok je njih sedam na svijet donijelo svoje četvrto, a 19 treće dijete.

derventskilist.net

Tagovi: