Počela izgradnja petog kružnog toka u Derventi

Izgradnjom kružne raskrsnice na ukrštanju magistralnih puteva Doboj – Derventa – Prnjavor – Brod, čiji je početak radova ozvaničen danas, Derventa dobija peti kružni tok, ali i uveliko bezbjednije, veoma frekventno putno čvorište.

Radi se o projektu vrijednom 850.000 maraka koji finansiraju „Putevi Republike Srpske“, a posao je povjeren derventskoj firmi „Geokop“ koja ima rok od 180 dana da raskrsnicu kod benzinske pumpe „Nada“ rekonstruiše u kružnu.

Uvođenju izvođača u posao, što u početku radova obuhvata zemljane radove, prisustvovao je direktor „Puteva“ Davor Kostrešević istakavši da vjeruje da će rekonstruisana raskrsnica uveliko rasteretiti saobraćaj na ovoj raskrsnici.

“Namjera rekonstrukcije je bila da se nađe adekvatno rješenje kako bi se postojeća raskrsnica rekonstruisala u trokraku kružnu raskrsnicu, sa tri ulazne trake, širine oko četiri metra, i tri izlazne trake, širine oko pet metara, dok je širina unutrašnje trake planirana šest metara. Kompletni prečnik raskrsnice je 23,5 metra. Mislim da će se ovo u značajnoj mjeri rasteretiti saobraćaja, u smislu manjih gužvi uz bezbjednije odvijanje u budućnosti”,  kazao je Kostrešević dodavši da je ovo drugi kružni tok koji „Putevi“ grade na području Dervente.

Gradonačelnik Milorad Simić je istakao da se značaj izgradnje ove raskrsnice ogleda i u doprinosu derventskoj privredi, jer je rasrsnica ujedno i “srce industrijske zone”.

“Derventa je poznata po tome da ima zavidnu količinu izvoza, oko 300 miliona, koje kada pretvorite u šlepere, dobijete brojku od 8.000 tereta kome će ovo biti olakšanje za ulazak i izlazak iz grada”, kazao je Simić.

Derventski list