Okončana licitacija za prodaju pokretne imovine derventskog “Unisa”: Unovčena samo najjeftinija oprema

Na licitaciji za prodaju pokretne imovine Fabrike cijevi “Unis” u stečaju iz Dervente, procijenjene vrijednosti 730.667 maraka, pojavilo se 27 zainteresovanih, najviše do sada, ali je unovčena samo najjeftinija oprema.

Rekao je to u petak za “Glas Srpske” stečajni upravnik ovog nekadašnjeg posavskog giganta Lazo Đurđević nakon licitacije na kojoj su, između ostalog, bili ponuđeni vozila i pogonska oprema.

Dodao je da će o prodaji na ovaj način sljedeći put dobro razmisliti, jer je do sada veoma malo stvari unovčeno.

- Prema nekim mojim procjenama, uspjeli smo prodati imovinu u vrijednosti od oko 30.000 KM, što je gotovo ništa. Zainteresovanih kupaca je bilo iz cijele BiH, što do sad nije bio slučaj, ali nikad manje stvari nismo prodali - istakao je Đurđević i dodao da će tačan iznos prikupljen od prodaje imovine znati iduće sedmice.

Prema njegovim riječima, dosadašnje interesovanje za imovinu ovog preduzeća bilo je malo, te je sve nade polagao u ovu licitaciju, jer novcem od prodaje pokušavaju koliko-toliko pokriti troškove.

- Uglavnom prodajemo sitnu imovinu, jer još nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi. Čim to bude završeno, gledaćemo da, ako bude zainteresovanih, prodamo kompletnu firmu, koja vrijedi oko 48 miliona KM. Sve se zbog virusa korona odužilo - kazao je Đurđević i dodao da još nisu okončane ni parnice, a na izmirivanje obaveza čeka više od 500 radnika.

Zahtjev za stečaj “Unisa” početkom 2019. godine podnijela je Nova banka Banjaluka koja je povjerilac u tom preduzeću. Nakon toga je sud u aprilu te godine donio rješenje kojim je pokrenuo prethodni postupak za utvrđivanje uslova za pokretanje stečaja. Stečaj u tom propalom preduzeću otvoren je 17. decembra 2019. godine.

Problemi u “Unisu” traju godinama, a najveće potraživanje ima Kreditno-izvozna agencija (IGA) BiH koja je prijavila dug od skoro 195 miliona KM. Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja Fabrike cijevi, koji je usvojen 2017. godine, dugovanja su trebala da budu izmirena u narednih deset godina, ali ga uprava preduzeća od početka nije poštovala pa je u veoma kratkom roku propao.

Potraživanja

Trgovački lanac “Frukta trejd” iz Dervente otkupio je višemilionska potraživanja u Fabrici cijevi “Unis”, a plan je da po okončanju stečaja u nekadašnjem posavskom gigantu ponovo pokrene proizvodnju. Vlasnik lanca “Frukta trejd” Duško Reljić ranije je za “Glas Srpske” istakao da su otkupili 31 milion maraka priznatih potraživanja kompanije “Heta”.

Tagovi: