Na Babinom Brdu kod Dervente: Lukač prezadovoljan, uspješno izvedena vježba policije u talačkoj krizi

Na terenu Babinog Brda nadomak Dervente danas je izvedena, kako je ocjenjeno, uspješna taktička vježba rješavanja talačke krize spašavanjem talaca i eliminacijom terorista, u akciji Specijalne antiterorističke jedinice /SAJ/ i Žandarmerije Republike Srpske, uz sadejstvo njenih redovnih sastava policije.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih, koji je sa direktorom Policiji Sinišom Kostreševićem prisustvovao završnici vježbe, istakao je da je riječ o pokazno-taktičkoj vježbi, kojom je prikazana talačka situacija u kojoj su teroristi uzeli veći broj talaca.

-Akcija je krenula noćas, uz angažovanje svih naših resursa. Pregovarački tim je uspio da izvuče određeni broj talaca, ali nije uspio da to završi do kraja. Kada su pregovori propali onda je nastupilo sadejstvo SAJ-a i Žandarmerije, koji su izveli brzu akciju oslobađanja talaca i uništenja terorista- rekao je novinarima Lukač.

On je naglasio da je zadatak uspješno izvršen i da je potvrđeno da „građani Republike Srpske mogu da se oslone na sve njene policijske
jedinice“.

-Ovo radimo sa ciljem uvježbavanja teških, nepredviđenih situacija, čak i terorističkih akata sa uzimanjem talaca, kako bi unaprijedili sve
aktivnosti koje radimo u MUP-u i sadejstvo svih naših snaga- pojasnio je Lukač.

On je obrazložio da je cilj ovih vježbi da izvježbana policija bude sposobna da odgovori svim zadacima i izazovima „koji se eventualno mogu desiti u Republici Srpskoj, pa i onim najtežim kakvi su terorističke aktivnosti“.

Taktička vježba sa rješavanjem scenarija talačke krize realizovana je u organizaciji Centra za obuku MUP-a Republike Srpske. Osim pripadnika SAJ i Žandarmerije, u akciji su učestvovali i pripadnici Policijske uprave Doboj, Uprave za policijsku podršku i Policijskog pregovaračkog tima.

I UBOJITI „DESPOT“ U AKCIJI

Ministar Lukač je istakao da je u vježbi prikazan i kvalitet oklopnih vozila "Despot", koje će u ovakvim situacijama pomoći da se akcija završi na pravi način i sa što manje gubitaka.

-Mi se sa ovakvim izazovima možemo svaki dan i iznenada susresti. Veoma je bitno da svi segmenti u MUP-u posao odrađuju onako kako je to predviđeno procedurama. Od patrole policije koja će prva biti obaviještena i stići na lokaciju na kojoj se nešto dešava, do uključivanja naših posebnih snaga, Žandarmerije, SAJ-a, pregovaračkih timova i svih naših resursa potrebnih da ovakvu akciju uspješno privedemo kraju- naglasio je Lukač.

Video vježbe možete pogledati OVDJE

Ninko ĐURIĆ