Korona desetkovala odjeljenja

Korona virus od početka nove školske godine sve više uzima maha i u derventskim školama, što zbog učenika ili nastavnog osoblja kod kojih je potvrđen Kovid-19 što zbog bliskih kontakata sa zaraženim licima, pa je na nastavu na daljinu prešao veliki broj đaka.

Prema podacima Službe za higijensko – epidemiološku zaštitu Dom zdravlja u pojedinim školama u izolaciji su čitava odjeljenja.

"Početkom ove sedmice imali smo 13 evidentiranih pozitivnih učenika na korona virus. Dva kompletna odjeljenja učenika srednjih škola su u izolaciji, a u prethodnom periodu smo imali i kompletna odjeljenja učenika osnovnih škola u izolaciji, ali njihov period izolacije je istekao i oni su se oporavili i vratili na nastavu", kazala je epidemiolog dr Milena Bjegović Đujić apelujući na đake, ali i nastavno osoblje, da se pridržavaju preporuka Instituta za javno zdravstvo.

"Pozivam sve da tokom boravka u školi nose zaštitne maske, te roditelje da ne puštaju djecu u školu ukoliko primijete na njima bilo kakve simptome", kazala je dr Bjegović Đujić.

Direktorica Stručne i tehničke škole Branka Jović kazala je da su u jednom trenutku imali dva kompletna odjeljenja u izolaciji, ali da se situacija postepeno stabilizuje.

"Period izolacije je istekao za jedno odjeljenje i oni su od proteklog ponedjeljka ponovo u školskim klupama, dok za jedno odjeljenje još uvijek traje period izolacija. Četiri učenika su pozitivna na virus korona", kazala je Jovićeva dodavši da je Kovid-19 potvrđen i kod dva profesora.

Slična situacija je i u Srednjoškolskom centru „Mihajlo Pupin“.

"Od 400 učenika naše škole, 37 ih u izolaciji, dok je šestoro pozitivno na korona virus. Takođe, jedan profesor je pozitivan, dok je drugi u izolaciji", potvrdila je direktorica Gordana Asentić dodajući da su imali probleme sa nekolicinom roditelja.

"Pri povratku djeteta u školu poslije preležanog kovida ili izolacije, neophodno je donijeti potvrdu od porodičnog ljekara da je dijete zdravo, što roditelji mahom odbijaju da urade", istakla je ona.

U osnovnim školama su naglasili da je situacija sa učenicima koji su u izolaciji znatno bolja nego protekle sedmice.

"Imali smo jedno čitavo odjeljenje u izolaciji i ukupno 112 odsutnih đaka, ali oni su od ponedjeljka ponovo u školi, dok 76 učenika u utorak nije bilo u školi, četvoro ih je pozitivno na virus, 15 u izolaciji zbog roditelja, a 13 zbog kontakta sa pozitivnim učenicima", kazala je direktorica Osnovne škole „19. april“ Elvira Miljić, a situacija je ove sedmice povoljnija i u OŠ „Nikola Tesla“.

"Infekcija korona virusom potvrđena je kod jednog nastavnika, a dio đaka je u izolaciji zbog kontakta sa zaraženim licem", rekao je direktor škole „Nikola Tesla“ Ljubiša Đurić.

U osinjskoj Osnovnoj školi „Đorđo Panzalović“ imaju jednog učenika u izolaciji, dok je u kalenderovačkoj školi u izolaciji dvoje đaka, dok je kod jednog učenika potvrđen pozitivan test na korona virus.

Slična situacije je, prema podacima Instituta za javno zdravstvo, i u školama širom Srpske. Na dan kada je školsko zvono ponovo u učionicama okupilo đake, korona virus je bio potvrđen kod ukupno 1.415 osoba uzrasta od šest do 14 godina i 1.815 uzrasta od 15 do 19 godina. Poslije tri sedmice ove brojke su uvećane.

Vrtić

Problema sa virusom korona ima i vrtić „Trol“. Kako je direktorica ove ustanove Gordana Simić objasnila, Kovid-19 je potvrđen kod vaspitačice iz starije jasličke grupe.

"Svim mališanima u toj grupi je određena izolacija, ali smo na okupu već danas, jer nijedno dijete nije imalo simptome, kao ni roditelji", kazala je Simićeva.

Derventski list

Tagovi: