IC „Iskon“ završio projekat „Srpska narodna nošnja derventskog kraja“

Istraživački centar „Iskon“ iz Banjaluke završio je projekat „Srpska narodna nošnja derventskog kraja“ u okviru kojeg je pripremljena istoimena knjiga.

Knjiga, čiji su autori Damir i Sandra Kljajić, sadrži objedinjene informacije o derventskoj narodnoj nošnji te veliki broj starih fotografija mještana u narodnoj nošnji, kao i fotografije dijelova nošnje koje su sačuvali stanovnici derventskih sela, piše Glas Srpske.

- Knjiga je nastala prije svega sa željom da na jednom mjestu bude prikazan dio sačuvanih starih fotografija i dijelova narodne nošnji koje još uvijek čuvaju srpske porodice u derventskom kraju kao i da se na jednom mjestu nađu sve pisane informacije i sjećanja mještana o srpskoj narodnoj nošnji na širem prostoru Dervente, kaže Damir Kljajić.

Dodaje da je značaj knjige prije svega u tome što se u njoj nalazi i veći broj fotografija koje su nastale prije Drugog svjetskog rata i koje do sada nisu prezentovane široj javnosti.

- Cilj projekta je, osim stvaranja uslova za očuvanje narodnih nošnji derventskog kraja, upoznavanje stanovnika Dervente sa narodnim nasljeđem. Osim toga,podaci o nošnji biće dostupniji naučnim radnicima, đacima, studentima, posjetiocima, turistima i građanima Dervente, istakao je Kljajić.

Projekat je sprovođen od 1. januara 2019. do 28. februara 2021. godine, a dio građe prikupljen je između 2015. i 2017. godine.

Štampanje knjige sufinansirala je Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, a podršku su pružile i institucije lokalne zajednice.

Tagovi: