Dječaci vozili bicikl 40 kilometara u pomen jasenovačkim logorašima

Četrnaestogodišnji dječaci Kristijan Radomirović i Rastko Adamović iz Kostajnice su, povodom obilježavanja 76 godina od proboja ustaškog logora Jasenovac, biciklima, samoinicijativno, prevalili dionicu od Kostajnice do Donje Gradine, dugu četrdesetak kilometara.

U Spomen-području Donja Gradina dječake je juče dočekao kustos Marko Janković koji je samo za njih održao istorijski čas o strahotama jasenovačkog logora.

U pratnji kustosa, obišli su kompleks, pogledali izložbeni prostor, bili kod “Topole užasa” i zapalili svijeće u pomen nevino stradalim žrtvama.

Janković je istakao da mu je čast i zadovoljstvo što je ugostio dječake i uručio im poklon-knjigu sa posvetom i brošure koje će ponijeti u školu da pokažu vršnjacima. Pozvao ih je da dođu i sljedeće godine u većem broju i izrazio nadu da će njihova ideja izrasti u tradiciju.

Kristijan i Rastko su se vratili kući puni utisaka i novih saznanja i kažu da su spremni da ih prenesu drugarima.

Obećali su da će i iduće godine ponoviti ovaj podvig, ali u mnogo većem broju.

Dvojica prijatelja krenuli su na put ispred jednog od dva spomenika kojima su obilježene dvije masovne grobnice u Kostajnici sa više od 2.500 srpskih žrtava. Biciklima su prešli oko četrdeset kilometara do Spomen-područja Donja Gradina kako bi obilježili 76 godina od proboja jasenovačkih logoraša, a kratko su se zadržali i kod crkve u Drakseniću, jednog od simbola srpskog stradanja.

(agencije/Mondo)

Tagovi: