Srpska mora da se sprema za moguću ekonomsku krizu

Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske, rekao je da su odgovori na moguću ekonomsku krizu smanjenje budžetske potrošnje i rasterećenje privrede kako bi bili stvoreni povoljniji uslovi za poslovanje.

"Poslanici su na sjednici Narodne skupštine Srpske juče razmatrali i dva nacrta zakona koja se odnose na lakšu registraciju i jeftinije uslove poslovanja, kao i privlačenje novih investicija", rekao je novinarima Petričević.

Ekonomski Stručnjaci, koji su prisustvovali  okruglom stolu "Da li smo spremni za moguću krizu" koje je organizovalo udruženje "Misli dobro", naglasili su da je situacija danas u odnosu na 2008. godinu, kada je izbila posljednja ekonomska kriza, dramatično različita, počev od tržišta radne snage, pa do novca sa kojima raspolaže država, prenose Nezavisne novine.

Branko Kecman, član udruženja "Misli Dobro", istakao je da uvijek postoji mogućnost da dođe do krize, ali niko ne može siguno da potvrdi da li će do nje doći ili ne.

"Svaka kriza je šansa, te ukoliko identifikujemo probleme, možemo se adekvatno pripremiti za krizu", rekao je Kecman.

Prema njegovim riječima, potrebno je krenuti sa sređivanjem javnih finansija, odnosno da se Republika Srpska i BiH počnu zaduživati na duži rok, kako bi se smanjila otplata kredita u narednim godinama.

Na okruglom stolu moglo se čuti i kako neke su neke od najvećih svjetskih kompanija već počele sa pripremama za izbijanje moguće krize, koja može, a i ne mora doći.

Ono što je istaknuto je i da država ne smije i ne treba u ovom trenutku povećavati plate, te da mora pomoći privrednicima kako bi ušli u novi investicioni ciklus.

Tagovi: