Ličnost godine: Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske

Ličnost godine in memoriam Željko Kopanja za 2018. godinu je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, a nagradu joj je uručio prošlogodišnji dobitnik ove prestižne nagrade, gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić.

Željka Cvijanović rođena je 4. marta 1967. godine u Tesliću, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Engleski jezik diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Banjoj Luci.

Prije nego što je započela političku karijeru, Cvijanovićeva je radila kao profesor engleskog jezika. 2006. godine, kada je Milorad Dodik izabran za predsjednika Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović je postala njegova savjetnica za evropske integracije, četiri godine kasnije preuzela je Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, a tri godine kasnije izabrana je za predsjednicu Vlade RS, koju je vodila sve do novembra ove godine.

Samo u godini na izmaku, Vlada Republike Srpske koju je vodila, uvela je materinski dodatak za nezaposlene porodilje od 405 KM i finansiranje trećeg pokušaja vantjelesne oplodnje. U njenom mandatu, penzije su uvećane za ukupno oko 20 odsto, a od septembra 2018. godine zakonskim rješenjima obezbijeđeno je povećanje plata za sve zaposlene u javnom i realnom sektoru, a otpočelo se i s preuzimanjem refundacije bruto iznosa za porodiljsko bolovanje, pišu Nezavisne novine.

U 2018. godini povećana je i osnovica za porodične i lične invalidnine za 2%, mjesečni borački dodatak za 3,1%, a godišnji za 8,8%. Agrarni budžet u mandatu Željke Cvijanović povećan je sa 60 na 71 milion KM.

Samo u posljednjih godinu dana otvoreno je Sjeverno krilo, obnovljen Centralni blok UKC RS, kao i bolnica "Srbija" u Istočnom Sarajevu. Ove godine završena je i izgradnja autoputa "9. januar" od Banjaluke do Doboja, a uvedene su i nove avionske linije prema Briselu, Memingenu, Stokholmu, a od proljeća i Berlinu.

U Republici Srpskoj trenutno je rekordna zaposlenost, rast BDP-a, pokrivenost uvoza izvozom i industrijska proizvodnja.

Na izborima održanim u oktobru, Željka Cvijanović izabrana je za predsjednika Republike Srpske i odmah je pokrenula višegodišnji nacionalni program demografske obnove Republike Srpske.

- Zahvalna sam svim ljudima koji su učestvovali u realizaciji ovih zadataka. Hvala svim ljudima, kolegama ministrima, predsjedniku Dodiku i onima koji su uz mene radili od jutra do mraka. Smatram da se na ovaj način ublažava i nepravda koju sam često osjećala kao javna ličnost. Ovo je veliki znak priznanja. I novinarska zajednica je često bila na istom zadatku. Želim Vam puno uspješnog rada", navela je Cvijanovićeva po preuzimanju nagrade za ličnost godine.