Trajanje stečaja u Srpskoj smanjeno na 12 mjeseci

Novi Zakon o stečaju, koji je u primjeni dvije i po godine, donio je izvanredne rezultate, koji su se odrazili pozitivno na cjelokupnu ekonomiju.

Ovo tvrde u Vladi RS, koja je analizirala primjenu ovog zakona koji je stupio na snagu u martu 2016.

Prosječna dužina trajanja stečajnog postupka skraćena je sa 51 na 12 mjeseci, odnosno za 76,5 odsto (preduzeća sa imovinom koja su pokrenula stečaj po novom Zakonu), odnosno sa 33 na 11 mjeseci (sva preduzeća, sa i bez imovine, koja su stečaj pokrenula po novom Zakonu).

Obezbijeđen je rast broja riješenih predmeta za 203 odsto. Poređenja radi, broj riješenih predmeta po starom Zakonu o stečaju ima pad od 61 odsto u istom periodu.  Uvećan je prosječan iznos unovčenja imovine za 10 odsto prodajom imovine stečajnog dužnika koji je pokrenuo stečaj po novom Zakonu o stečaju. Sačuvano je 538 radnih mjesta kao rezultat uspješnog procesa restruktuiranja (predstečajne nagodbe) četiri preduzeća.

Goran Radivojac, stečajni upravnik, kaže da su definitivno vidljivi pozitivani pomaci u praksi.

– Novi zakon i jeste rađen na osnovu iskustava starog plus što je u novi ubačeno restruktuiranje preduzeća u stečaju. Samo to što je banjalučki „Kosmos“ spasen opravdana je ova odredba restruktuiranja – kaže Radivojac.

Ovo banjalučko preduzeće za proizvodnju, remont i trgovinu bilo je posrnulo, ali je u reorganizaciji spaseno, a od februara prošle godine radi po novom planu poslovanju. U preduzeću je zaposleno i 15 novih radnika. Preduzeće ima dovoljan priliv novca i, trenunto, 185 radnika.

– Na znatno bolje rezulate utiče i to što u praksi više nemamo preduzeća koja su bila predmet privatizacije, već se mahom pojavljuju privatna d.o.o. preduzeća koja imaju dosta dobro riješena imovinsko-pravna pitanja – objašnjava Radivojac.

Dodaje da su kod stečajeva po starom zakonu, koji traju godinama, problem parnice zbog neriješnih imovinsko-pravnih odnosa.

– Sam stečaj nije upitan, već se ne može okončati dok sudovi ne završe svoj posao. A to traje – objašnjava Radivojac.

Razlozi

Javni fondovi i budžet RS se u stečajnim postupcima preduzeća naplate sa tek 1,45 odsto. Država u stečajevima potražuje više od 300 miliona maraka na ime poreza i doprinosa, a, po procjenama, oko 10.000 radnika ne može da ide u penziju jer im nije povezan radni staž.

Osim toga, stečajni postupci su trajali i sedam godina. To su bili neki od razloga zbog kojeg se Vlada RS opredijelila za novi zakon.

Tagovi: