Od danas nove izmjene prilikom odlaska medicinskih radnika u Njemačku

Uslovi za zapošljavanje su još uvijek su završena srednja medicinska škola opšteg smjera ili smjera pedijatrijske njege, znanje njemačkog jezika na B1 nivou, te položen stručni u BiH

Agencija za rad i zapošljavanje BiH obavijestila je kandidate koji apliciraju za radnike za zdravstvenu njegu u SR Njemačkoj putem programa zapošljavanja kod poznatog poslodavca da će se od ovog mjeseca sve pristigle prijave slati u Njemačku svakih 15 dana, umjesto posljednjeg dana u mjesecu kako je do sada bio slučaj.

Boris Pupić, stručni saradnik za informisanje Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine rekao je da su ove izmjene u smislu da se radne prijave sada šalju svakih 15 dana nastale iz razloga da se smanji čekanje u proceduri odlaska na rad u Njemačku.

Broj odlazaka u Njemačku u ovoj godini je nešto malo veći nego u prošloj godini, ali manji nego u odnosu na 2016. godinu, piše Buka.

- Od početka programa 2013. do danas putem programa zaposleno je 4.427 osoba, a od tog broja od početka ove godine do danas zaposleno je 875 osoba. Uslovi za zapošljavanje su još uvijek su završena srednja medicinska škola opšteg smjera ili smjera pedijatrijske njege, znanje njemačkog jezika na B1 nivou, te položen stručni u BiH - kaže za BUKU Pupić.

Što se tiče uslova rada u Njemačkoj međunarodnim Dogovorom je regulisana minimalna plata od 1.900 eura bruto u prvoj godini rada, nakon čega kandidati imaju obavezu da polože stručni ispit za njegovatelja u Njemačkoj i tada prelaze u viši platni razred.

POČETNA PLATA

- U praksi i početne plate rijetko dolaze ispod 2000 eura. Radnici imaju uslove kao i domaća radna snaga, svi eventualni prekovremeni sati, dežurstva i sl. se plaćaju, a često poslodavac ponudi i smještaj radniku u sklopu ustanove po daleko jeftinijoj cijeni od tržišne - ističe Pupić.

Kada je riječ o programu odlaska na rad u Njemačku preko programa koji vrši Agencija radnici ne mogu doći u opasnost.

- Radnici su zaštićeni, radna mjesta su provjerena i radnici moraju samo obratiti pažnju na ugovor. Mi jamčimo da da im početna plaća neće biti niža nego propisana Dogovorom, a radnici treba da povedu računa da dostave svu dokumentaciju traženu u uslovima javnog poziva. Preko nas, a na osnovu Dogovora sa Saveznom agencijom za rad SR Njemačke mogu odlaziti na rad samo osobe sa srednjom medicinskom školom, kako je to već navedeno. Za ostale profile nemamo podatke - kaže Boris.

Boris kaže da Agencija povremeno provjerava uslove rada u SR Njemačkoj i do danas nisu imali slučajeva kršenja Dogovora.

- Bilo je nekoliko slučajeva da radnici nisu bili zadovoljni uslovima rada, ali su i oni nakon polaganja stručnog ispita u Njemačkoj promijenili radno mjesto. Na osnovu naših posjeta radnicima na radu, ono čime su radnici najviše zadovoljni jeste plaća i plaćeni prekovremeni sati. Najveći problem za radnike predstavljaju cijene smještaja na tržištu - pojašnjava Pupić.