Breceljev “meki terorizam” nije ostavio ravnodušnim ni Dervenćane

Kantautor Marko Brecelj, alternativni umjetnik i (anti)društveni aktivista, te osnivač i frontmen nekadašnje kultne rok grupe “Buldožer”, održao je sinoć u Narodnoj biblioteci „Branko Radičević performans posvećen Saši Markoviću Mikrobu, jednom od najznačajnijih predstavnika srpske alternativne i savremene umjetničke scene, u okviru kojeg je prikazao svoje debitantsko režisersko ostvarenje „Brojanje u jesen“, te kratki film „Obredno darivanje“.

Pedesetpetominutni film sastoji se od sedam skečeva prepoznatljivog Breceljevog „mekog terorizma“, snimljenih u Kobaridu, Beogradu, Mariboru, Kopru, Sarajevu, Splitu i Ljubljani, gradovima za koje autor ističe da su „značajni u njegovom životu i radu“. Pored Breceljevih “diverzantskih“ ideja, dobar dio filma obuhvata svakodnevnu kuhinjsku monotoniju, te poprilično kontroverzan snimak procesa defekacije tetraplegika, piše Derventa Cafe.

Kratki film „Obredno darivanje“ bavi se uglavnom omladinskim pitanjima i uticajem politike na kreiranje projekata za mlade.

Na kraju, ovaj osebujni umjetnik izveo je interpretaciju „bjelačke duhovne pjesme“ kao omaž bendu „Bijeli crnci“, kojeg je osnovao kao šesnaestogodišnjak i sa kojim je zaradio, kako je sam rekao, svoju prvu bečku šniclu.